Prostreno.cz

Top přírodní léky na nespavost

Každý někdy zažil tu bezmoc z toho, že nemohl usnout, ačkoli se sebevíc snažil. Mnoho lidí se s tímto problémem potýká chronicky. Co jim doporučit? Bílý šum, mandarinku i melatonin!

Každá noc je pro nespavce bitvou mezi jejich vůlí spát a hyperaktivní myslí, která se nedá zkrotit. Jenže spánek potřebuje každý, vždyť je pro přežití nezbytný. Které přírodní prostředky mu nahrávají?

Éterická mandarinka

Mezi účinky, kterými je mandarinka proslulá, patří převážně psychická vzpruha. Ona toho ale umí mnohem víc. Ve studiích bylo prokázáno, že zvyšuje pomalé mozkové vlny nebo vlny theta (1). Pomalejší mozkové vlny jsou spojeny s klidnějším, omlazujícím spánkem. Jakmile začnete používat esenciální mandarinku, budete snadněji usínat. A probudíte se odpočatější.

Esenciální heřmánek

Heřmánek má sedativní účinky, tudíž je velmi účinný při zlepšování kvality spánku. Přidejte ho do difuzéru či nakapejte na svůj polštář. Pakliže se takto metoda neujme, heřmánek přijímejte orálně, třeba ve formě čaje. Výsledky jisté studie ukázaly, že 4týdenní konzumace extraktu z heřmánku dělá s usínáním divy (2).

Bílý šum

Pozitivních účinků bílého šumu můžete využívat v mnoha situacích. Díky tomu, že dokáže blokovat nejrůznější hluk z ulice či od sousedů, pomáhá při snaze usnout. Můžete si vybrat šumění moře, ptačí zpěv, déšť, zvuky větru a podobně. Zvuky pro uspání se dají stáhnout prostřednictvím aplikací určených jak pro Android, tak i operační systém iOS.

Snížení teploty

Pro klidný a kvalitní spánek jsou vhodné spíš nižší teploty mezi 17 a 20 °C. Obecně platí, že v ložnici by mělo být vždy zhruba o 3 až 4 stupně méně, než je obvyklá denní teplota. Z tohoto důvodu využívejte klimatizaci, pokud je u vás doma až moc velké horko…

Melatonin

Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon produkovaný epifýzou, který řídí cykly spánku a bdění. Tělo si ho vytváří přirozeně, ale jeho tvorba může být narušena moderním životním stylem. Hodně světla pozdě v noci, cvičení před spaním a podobně. Tohle všechno oddaluje nástup spánku. Rajčata, hroznové víno, ale také třeba mandle, maliny, vlašské ořechy či goji zvyšují přirozenou hladinu melatoninu. Melatonin je ovšem k dostání i ve formě tablet a dobrou zprávou je, že není návykový. (Tableta se zapije dostatečným množstvím tekutiny.)

Hořčík

Minerál hořčík pomáhá stimulovat produkci neurotransmiteru kyseliny gama-aminomáselné neboli GABA. GABA je hormon podporující spánek. Mezi top potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří ořechy, luštěniny, banány, zelená listová zelenina a banány. Tak dobrou chuť a zároveň dobrou noc.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7587980/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5470311/





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat