Prostreno.cz

Alkohol má obrovský vliv na mozek

Naše chování při pití alkoholu má velký dopad na funkce našeho mozku. Jaké?

Sklenka vína nikdy nikomu neublížila? Jistě, ale od určitého věku může být alkohol i zdraví prospěšný. V nové studii vědci zkoumali, co udělá konzumace alkoholu s mozkem u 20 965 subjektů s průměrným věkem 55 let. Výsledky ukázaly, že naše chování má velký dopad na mozek – a to především, pokud pijeme alkoholu příliš velké množství.

Jed pro váš mozek

Téměř 3 procenta účastníků uvedlo, že nepijí alkohol vůbec, zatímco zbytek zkonzumuje v průměru 18 jednotek týdně – což odpovídá zhruba šesti vysokým sklenicím vína nebo sedmi a půl plechovkám piva. A přesně toto množství bylo podle výsledků studie příliš. 

„V dosud největší studii jsme zjistili, že týdenní konzumace alkoholu o více než sedmi jednotkách souvisí s hromaděním železa v mozku,“ vysvětluje Anya Topiwala z Oxfordské univerzity, která byla jedním z lidí stojících za studií. "Vyšší hladina železa v mozku je zase spojena s horším kognitivním výkonem. Hromadění železa by mohlo být základem kognitivního poklesu souvisejícího s alkoholem," pokračuje vědkyně.

Podle Emmy Laing, klinické profesorky na University of Georgia, vědci zjistili, že mírná konzumace alkoholu vede k větší akumulaci železa v oblastech mozku, které pomáhají vykonávat kognitivní, emocionální a pohybové funkce. Čím vyšší je podle profesorky naměřená akumulace železa, tím horší jsou naměřené hodnoty kognitivních funkcí. "Abnormálně vysoké hladiny železa v mozku jsou spojeny s oxidačním stresem, který vede k poškození neuronů a buněčné smrti."

Více, nebo méně?

Pokud chcete udělat něco dobrého pro svůj vlastní mozek, měli byste držet spotřebu co nejnižší – ale jak? Laing doporučuje nápoje s nízkým obsahem alkoholu nebo nealkoholické nápoje. Pokud konzumujete tak zvaný „tvrdý alkohol“, je dobré ke každému alkoholickému nápoji vypít jednu až dvě sklenice vody, abychom omezili nadměrnou konzumaci a nepili alkohol na lačný žaludek.

Lidem, kteří trpí závislostí na alkoholu nebo se z ní léčí, však radí, aby nepřecházeli na nealkoholické verze oblíbených nápojů. Ty by podle Laing mohly zvýšit chuť na víno, pivo a další alkoholické nápoje. Poukazuje také na to, že „zdravotní účinky konzumace alkoholu závisí do značné míry na jednotlivci, jeho zdravotním stavu a lécích, které užívá“.

Zdroj: www.eurekalert.com, www.eatthisnotthat.com, www.journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1004039





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat