Prostreno.cz

Bylinky pro zvýšení hladiny hormonů štěstí

Za takzvané hormony štěstí se označuje skupina hormonů a neurotransmiterů, které u lidí vyvolávají pocity potěšení, blaha, štěstí a lásky. Jmenovitě jde o serotonin, dopamin, oxytocin a endorfiny. Jak produkci těchto úžasných látek navýšit? Povolejte bylinky a spolkněte sůl!

Bylinky jsou skvělým doplňkem jídelníčku, a to proto, že pokrmům dodávají extra chuť a vůni a navíc mají léčivé účinky. Jednou z jejich dalších báječných vlastností je i schopnost ovlivňovat náladu. Některé druhy působí antioxidačně, protizánětlivě, podporují dobrý spánek, zmírňují stres, zklidňují mysl a stimulují sekreci hormonů štěstí. Které to jsou?

Skořice

Je známo, že skořice stimuluje a zahřívá mozek. Může také zlepšit paměť, koncentraci a zvednout vaši náladu, ba co víc. Opakované systémové podávání skořicového esenciálního oleje má u myší anti-úzkostné a antidepresivní účinky (1).

Bazalka indická

Bazalka indická, též bazalka posvátná či bazalka tulsi je aromatická vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Tulsi je velmi známá rostlina a používá se od nepaměti. Pomáhá zlepšovat náladu, dodává energii, umožňuje se adaptovat a vyrovnat se stresem a úzkostí. Tulsi je také připisována zásluha za to, že dodává lesk pleti, sladkost hlasu a podporuje krásu, inteligenci, výdrž a klidné emocionální rozpoložení (2).

Ashwagandha

Ashwagandha (vitánie snodárná) je bylina, která zklidní a omladí vaši mysl a následně i celé tělo. Tato vlastnost pomáhá zejména při stresu a úzkosti. Studie prokázaly, že vitánie snodárná systematicky posiluje odolnost vůči neuropsychiatrickým onemocněním (3).

Heřmánek

Heřmánek je známý pro své uklidňující vlastnosti. Používá se také jako ájurvédský lék k regulaci spánkových cyklů. Může zmírnit stres a ulevuje při zánětech. Nejlepší způsob, jak konzumovat tuto konkrétní bylinu, je pomocí heřmánkového čaje. Na podzim pohladí duši a zároveň zahřeje! A lžička medu podpoří jeho vynikající chuť. Jestli vám ovšem troška medu zbyde, využijte ji pro nevšední kombinaci.

Pět čajových lžiček medu a jednu lžičku růžové himálajské soli smíchejte a tuhle netradiční dvojku vložte pod jazyk a nechte rozpustit. Stane se to, že směs v těle zvýší produkci serotoninu a zároveň sníží hladinu kortizolu.

Pískavice řecké seno

Pískavice řecké seno má uklidňující účinky spolu s vlastnostmi zmírňujícími stres, a dohlíží na uvolňování hormonů štěstí.  Konzumace polévkové lžíce semen pískavice se pak doporučuje i při rekonvalescenci a zvýšeném fyzickém výkonu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5569441/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8762185/





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat