Prostreno.cz

Hodně zdravé muziky za málo peněz v podobě luštěnin

Luštěniny lze zakoupit v každém obchodě s potravinami. Nestojí mnoho peněz a lze je bez újmy skladovat po dlouhou dobu. Proč jsou tak báječné a kdo všechno je může jíst?

V porovnání s cenami jiných potravin luštěniny patří k tomu levnějšímu, co si lze do nákupního košíku přidat. Jejich nutriční profil je ovšem velmi působivý. Hledáte konkrétní důvody, proč je jíst? Tady jsou!

Zásobují bílkovinami

Luštěniny, ke kterým patří hrách, fazole, čočka, cizrna či sója, jsou důležitým zdrojem bílkovin neboli proteinu. Protein je klíčovým stavebním kamenem kostí, svalů, chrupavek a kůže. (Ve skutečnosti se vlasy a nehty skládají převážně z bílkovin.) Přibližně polovina proteinu, který denně přijmete, jde do tvorby enzymů, které napomáhají trávení potravy a tvorby nových buněk a tělesných chemikálií.

V rozumné míře se hodí pro redukční dietu

Luštěniny jsou bohaté nejen na rostlinné bílkoviny, ale vitaminy skupiny B, železo, folát, vápník, draslík, fosfor a zinek. Je třeba podotknout, že konkrétně sója má oproti ostatním luštěninám více bílkovin, ale také více tuků, což možná zajímá ty, kdo potřebují zhubnout. Při redukční dietě se luštěniny obecně nejlépe upotřebí v zeleninových salátech, neboť zasytí, a co se týče nutričního profilu, jsou podobné masu.

Podporují trávení

Luštěniny jsou skvělým zdrojem vlákniny a mohou pomoci k pravidelnému vyprazdňování. Pouhý 1 šálek (240 ml) vařených černých fazolí tělu dodá 15 gramů vlákniny, což je asi polovina doporučené denní dávky pro dospělé.

Snižují hladinu krevního cukru

Hrách, fazole, čočka, cizrna či sója jednoznačně patří do zdravé stravy už jen proto, že snižují hladinu cukru v krvi, krevní tlak a srdeční frekvenci a tím eliminují další rizika srdečních chorob a cukrovky.

Předcházejí poškození buněk

Fazole a luštěniny obecně obsahují antioxidanty, jež předcházejí poškození buněk a bojují proti nemocem a stárnutí. Vláknina a další živiny prospívají trávicímu systému a mohou být užitečné při prevenci rakoviny trávicího traktu. Luštěniny lze přidat do jakéhokoli jídla, k snídani, obědu nebo večeři. Po uvaření je lze jíst teplé i studené. Většina suchých luštěnin se ovšem musí předem opláchnout a namočit.

Zdroje: www.heart.org, www.piedmont.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat