Prostreno.cz

Pesticidy, cukr i popcorn zabíjejí libido

V souvislosti s touhou, sexuální výkonností a prožitky se často hovoří o nezdravém životním stylu, stresu a s ním spojené únavy. Problém je, že do kvality intimního života výrazně zasahují i chemikálie, které mění hormonální hladiny a tím vášeň zabíjejí. Které látky patří k těm nejhorším?

Pohlavní hormony, mezi které patří estrogen, progesteron, testosteron, prolaktin, melatonin a oxytocin, mají výrazný vliv na náladu i sexuální touhu. Jakmile jejich hladiny kolísají, lidé se ze sexu začínají vymlouvat. Kvůli čemu? Jednou z možných příčin jsou nežádoucí látky, se kterými se i vy denně setkáváte.

Účtenky z obchodů

Přibližně 40 % dnešních účtenek z obchodů je potaženo chemickou látkou narušující hormony. Jmenuje se bisfenol A (BPA), což je organická sloučenina ze skupiny bisfenolů, která se kromě jiného používá i při výrobě plastů. Bisfenol se podepisuje pod problémy s plodností a srdečními chorobami. O tom, že by se jeho negativní účinky neměly bagatelizovat, svědčí mnoho studií, třeba ta, jež zjistila, že muži s vyššími hladinami BPA mají nízký počet spermií a nižší kvalitu „ocásků“ než muži s nižšími hladinami (1). Jste překvapeni?

Popcorn z mikrovlnné trouby

Už jste to pravděpodobně slyšeli… Popcorn má být zdravá, nízkokalorická svačina, že? Ne nutně. Když na chvíli odložíte umělé máslo a geneticky modifikovanou kukuřici, které se v sáčku s popcornem objevují, je tu ještě další riziko.

Studie objevily kyselinu perfluoroktanovou (PFOA), chemickou látku notoricky známou v oblasti nepřilnavého nádobí (2), a to přímo ve výstelce sáčků na popcorn do mikrovlnné trouby. Tato odporná chemikálie, spolu s dalšími potenciálně toxickými látkami ve výstelce sáčků s popcornem, se vypařuje, když se mikrovlnná trouba zahřeje a přemění se z části výstelky na neviditelný povlak na vašem popcornu. Mňam. Ne nadarmo různé agentury pro ochranu životního prostředí uznaly, že PFOA je „pro člověka pravděpodobně karcinogenní“ a její vinou hrozí vrozené vady, nádory varlat, nízké libido a neplodnost.

Cukr

Pohlavní hormony, zdravá hladina cukru v krvi a rovnováha inzulinu jsou v těsném propojení. Prudký nárůst inzulinu a inzulinová rezistence, která je důsledkem konzumace příliš velkého množství cukru a mouky, může vést k akné, nepravidelnému menstruačnímu cyklu i erektilním dysfunkcím. Inzulinová rezistence způsobená nadměrným množstvím cukru prokazatelně snižuje převážně hladinu testosteronu, hormonu odpovědného za řadu funkcí, včetně sexuální pohody.

Pesticidy

Atrazin, běžná chemická látka hubící plevel, jež své uplatnění nalézá při kontrole plevelů řady zemědělských plodin (kukuřice, cukrová třtina, sója, brambory), může drasticky potlačit sexuální touhu. Jíst tak potraviny v bio kvalitě určitě není od věci. Nebo už je vám to jedno?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7304337/, (2) www.cancer.org/healthy/cancer-causes/chemicals/teflon-and-perfluorooctanoic-acid-pfoa.html





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat