Prostreno.cz

Nejlepší potraviny pro lidi s kýlou

Tříselná kýla nutně není nebezpečná. Sama se však nezlepší a může vést k život ohrožujícím komplikacím. Jestli se s ní potýkáte, především jezte ty správné věci!

Tříselná kýla. Co to vlastně je? Tříselná kýla se objevuje ve chvíli, když tkáň, jako je část střeva, vyčnívá přes slabé místo v břišních svalech. Výsledná boule pobolívá, zvláště když kašlete, ohýbáte se nebo zvedáte těžký předmět. Kýla přitom může postihnout kohokoli, ale častější je u mužů. Víte, které potraviny jsou pro lidi s kýlou užitečné?

Necitrusové plody

Citrusy mohou zvýšit riziko kyselosti, která negativně ovlivňuje příznaky kýly. Proto jsou v tomto případě vhodné pouze necitrusové plody, jako například banány, jablka, hrušky a melouny. Bývají skvělým zdrojem živin a vlákniny, jež je pro lidi s kýlou důležitá. (Zvýšený příjem vlákniny pečuje o hladší pohyby střev. S větším množstvím vlákniny dokonce můžete snížit riziko zácpy a zmírnit tlak na vaše střeva.)

Listová zelenina

Listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Je nabitá vitaminy, minerály a vlákninou. Proto upřednostňujte kapustu, brukev, špenát, zelí či řeřichu. Pokud nejste fanouškem ani jednoho z nich, vlákninu doplňujte prostřednictvím mrkve, sladkých brambor a okurek.

Libové bílkoviny

Protein je základní živinou pro opravu a stavbu tkání v těle. Mnoho živočišných zdrojů bílkovin přichází s množstvím nezdravých tuků, které mohou přispívat k obezitě. Zvýšená hmotnost stresuje trávicí systém a kýlu dále zatěžuje. Libové bílkoviny, jako je kuřecí maso bez kůže, bílé ryby, jogurt, fazole, čočka, arašídové máslo a nízkotučné mléko, mohou zvýšit příjem bílkovin, aniž by se zvýšily hladiny tuku.

Zdravé oleje

Některé druhy olejů obsahují vysoké množství trans-tuků, jež ohrožují celkové zdraví. Nezdravé oleje se podílejí na zažívacích potížích a pálení žáhy, což jsou špatné zprávy pro všechny lidi s kýlou. Kdykoli je to možné, volte panenský olivový a kokosový olej – v bio kvalitě.

Celá zrna

Celá zrna jsou nejlepší alternativou k rafinovaným zrnům, mouce a dalším potravinám. Rafinované obiloviny a mouka z nich se často nazývají prázdnými sacharidy, protože do stravy nepřináší žádnou vlákninu. Celá zrna jsou naopak bohatá na výživu a právě i vlákninu. Když jíte zrno nezpracované, kousky celých semen a zrn se dostanou společně se škrobem až do tlustého střeva, kde si na nich pochutnají užitečné bakterie. Ochutnáte třeba stoprocentně žitný chléb s až devadesátiprocentním podílem celozrnné mouky, jež obsahuje právě celá zrna včetně obalové vrstvy a klíčků?

Ovesné vločky

Ovesné vločky, hnědá rýže a další potraviny s nižší kyselostí, jako je květák či ořechy, jsou účinné na naturalizaci silné žaludeční kyseliny a nezhoršují tak příznaky tříselné kýly.

Zdroje: www.pharmeasy.in, www.mayoclinic.org





Tip na oběd

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat