Prostreno.cz

Kofein je zhoubou pokožky

Kofein pokožku dehydruje a celkově vyčerpává. Ale pozor, pouze v případě konzumace! Vnější použití je zcela jiná kosmetická káva…

Káva? To je prý neskutečný životabudič! Vždyť snižuje únavu a naopak zvyšuje mozkovou aktivitu. Také údajně zlepšuje náladu, prospívá trávení a omezuje pravděpodobnost rakoviny a diabetu. Zároveň usnadňuje hubnutí, příznivě ovlivňuje fyzickou výkonnost, neutralizuje volné radikály a dokonce má co dělat i s dlouhověkostí. Z velké části jsou její účinky připisovány kofeinu, který je podle všeho přítelem zdraví. Ale pokožce bohužel pořádně škodí! Jak?

Dehydratace, která je vidět

Kofein je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Tato látka působí jako diuretikum, což znamená, že stimuluje zvýšenou produkci moči, čímž nahrává dehydrataci. Ta zase přímo souvisí se suchou, matnou, vrásčitou a na první pohled nevitální pletí. Alespoň takový názor zastává americký dermatolog Dennis Gross. Tím negativní účinky zmíněného životabudiče ovšem nekončí.

Méně spánku, více kruhů pod očima

Asi každý člověk už slyšel o tom, že pití kávy v odpoledních hodinách může narušit usínání i spánek samotný. Obecně se tedy doporučuje, abychom si poslední denní šálek dali do čtyř hodin, čímž se nespavosti dá předejít. Tuhle radu si k srdci příliš neberete? Pak vaše pokožka zřejmě dost trpí. „Káva jakožto zdroj kofeinu narušuje REM fázi spánku, v konečném důsledku tedy působí jako stresor nervového systému. Vlivem nedostatečného odpočinku a vyčerpání můžete registrovat kruhy pod očima, otoky i zvýšenou tvorbu vrásek,“ popisuje výše jmenovaný dermatolog.

Tekutý strůjce růžovky?

Rosacea neboli růžovka je zánětlivé kožní onemocnění, které se vyskytuje především v obličeji, postihnout však může i jiné oblasti. Ze statistik vyplývá, že tato nemoc nejčastěji propuká mezi 30. a 60. rokem života. Obvyklé příčiny zahrnují poruchy imunitního systému, nadměrné vystavování se slunci či přemnožení roztočů. Jenže pozor, způsobit ho může i káva. „Různí lidé reagují na kofein různými způsoby. Jedinci, kteří jsou na něj citliví, zpravidla bývají k růžovce náchylnější,“ vysvětluje dermatolog Dennis Gross. Ted si možná říkáte, že jste tuhle v drogerii viděli několik krémů s obsahem kofeinu, jsou tedy tyto produkty pro krásu škodlivé? Vlastně ne.

Mazání se nepočítá!

„Je to možná trochu paradox, ale oproti konzumaci je vnější aplikace kofeinu v zásadě prospěšná. Tímto způsobem se nedostane do krevního řečiště. Může tak omezit otoky, uklidnit podráždění, snížit zarudnutí a pokožce nabídnout jisté antioxidační výhody,“ uzavírá Dennis Gross.  

Zdroj: www.wellandgood.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat