Prostreno.cz

Jablečný ocet má dobrý vliv na imunitu

Pokud se budou mít dobře vaše střeva, bude se mít dobře i vaše imunita. S jablečným octem toho můžete dosáhnout! A věděli jste, že pomáhá i na kašel?

Jablečný ocet? Ten už nějakou dobu zažívá opravdový boom. Ale vážně ho jeho uživatelé, influenceři a videa na sociálních sítích chválí oprávněně? Nebo je to jen takový výstřelek, který se hodně přeceňuje?

Všeříkající pohled do historie

Pravda je taková, že tenhle „výstřelek“ existuje již více než dvě tisíciletí – přesněji od roku 400 př. n. l. Svým pacientům ho doporučoval už starověký lékař Hippokrates, který ho považoval za mocný prostředek proti kašli a nachlazení. Tento zakladatel medicíny pevně věřil tomu, že zmíněná kyselá tekutina neřeší jen respirační choroby, ale celkově podporuje dobré zdraví a mnohým komplikacím může i předcházet. Znamená to tedy, že posiluje imunitu? To souhlasí. Ale jakými způsoby to dělá, to zjistily až nedávné studie.

Bakterie nejsou vždy jen na obtíž

Jistě jste již mnohokrát slyšeli o tom, že obranyschopnost začíná ve střevech. Pokud je harmonie střevního mikrobiomu jakkoli narušena, člověk má nejen trable s trávením, ale i poněkud „děravou“ imunitu. Co má s tímhle vším jablečný ocet společného? To je jednoduché – jelikož patří do kategorie kvašených neboli fermentovaných potravin, dokáže se postarat o to, aby prospěšné střevní bakterie převyšovaly nad těmi škodlivými. Tím ve své podstatě posiluje i imunitu, která pak snáze odolává útočícím infekcím a bacilům. Ale pozor, „jablečňák“ jakožto probiotikum podle odborníků snižuje i bolesti hlavy a svalů, přičemž zprůchodňuje ucpané dýchací cesty a urychluje hojení. Přesně tak to vyplývá ze studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín Synthetic and Systems Biotechnology. Co ještě pro vás jablka ve zkvašené podobě mohou udělat?

Dávka dobra v každé kapce

Jablečný ocet také reguluje hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost těla na inzulín. V kombinaci se zdravým stravováním a pravidelnými sportovními návyky také pomáhá při hubnutí. Zároveň omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob a normalizuje tlak. Tento starověký lék tedy padne na úrodnou zdravou půdu!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5995450/?utm_medium=wo&utm_source=link&utm_campaign=nutrition/apple-cider-vinegar-immune-system/&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300483/?utm_medium=wo&utm_source=link&utm_campaign=nutrition/apple-cider-vinegar-immune-system/&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat