Prostreno.cz

S kozlíkem lékařským na podzimní chmury

Když se řekne kozlík, hodně příznivců lidové medicíny si představí jednoduchý způsob, jak zmírnit úzkost a zatočit s nespavostí. Je to ale opravdu tak? Vědecké důkazy jsou stále nejasné!

K podzimu kromě padajícího listí tak nějak patří i špatná nálada. I vy se v tomto směru necítíte příliš dobře? Anebo třeba máte jiné trable, které se týkají spíše nespavosti a častého nočního buzení. Buď jak buď, možná jste slyšeli o kozlíku lékařském. Ten se lidem s úzkostí i spánkovými poruchami doporučuje zcela běžně. Než pro něj do bylinkářství ale vyrazíte, měli byste pár věcí vědět.

Tradiční lék nejen na chmury

Kozlík se vyskytuje po celém světě a dle historických pramenů se používá již od prvního století našeho letopočtu. V dobách dávno minulých se na něj sázelo hlavně v případě nadýmání, plynatosti a „poruchové menstruace“, ovšem připisovaly se mu také sedativní účinky. I dnes ho příznivci alternativních medicínských postupů propagují ve velkém, což ale možná není tak úplně dobře. Proč?

Mnoho povyku pro nic?

Zda kozlík na nespavost a úzkost skutečně funguje, to je předmětem mnoha diskuzí. Poznatky některých výzkumů naznačují, že se obsažená kyselina valerenová váže na určité receptory v mozku, čímž navozuje duševní klid a zmírňuje stres i úzkostné stavy. Problém je ale ten, že tuto informaci jiné studie zase úplně vyvrací, což přispívá ke všeobecnému zmatku. K čemu se tedy přiklonit? Toť otázka.

„Nejasné nálezy jsou zřejmě způsobeny proměnlivou kvalitou bylinných extraktů. Většina výzkumů zaměřených na účinnost kozlíku také neměla dostatečnou průkaznost. Dávkování i délka užívání se u jednotlivých studií liší, proto tu stále vládne chaos,“ připouští americký psychiatr a příznivce holicistické medicíny Scott Brown. „Obecný konsenzus je, že kozlík lékařský může být užitečným prostředkem na úzkost a nespavost, je však důležité poznamenat, že odborné poznatky nejsou konzistentní a některé jeho domnělou působnost připisují spíše placebu,“ vysvětluje jmenovaný expert. Ten od užívání uvedené byliny neodrazuje, ale pouze za předpokladu, že je člověk celkově zdravý a nečeká žádné extra zázraky.

Zdroj: www.wellandgood.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat