Prostreno.cz

Svařené víno je dobré na srdce

Máte chuť na svařák? Tak si ho dejte. Možná se díky němu vyhnete nachlazení, což ví asi málokdo. Tento nápoj, který při nepříznivém počasí zahřeje, působí i proti kardiovaskulárnímu stresu. A navíc zpomaluje stárnutí!

Rádi si na podzim i v zimě dopřejete svařené víno, které vám rozproudí krev v žilách? Co přesně do něj přidáváte? Obvyklá receptura zahrnuje hřebíček, skořici, muškátový oříšek, badyán, zázvor, pomerančovou kůru a kardamom, někteří se nebojí ani špetky pepře nebo chilli. I díky těmto složkám má lidově přezdívaný svařák parádní zdravotní výhody! Bude vám teď chutnat ještě víc?

Brzda stárnutí, která zahřeje

Červené víno jako takové obsahuje polyfenolickou sloučeninu zvanou resveratrol, která kromě toho, že působí proti zánětům a blokuje růst viru chřipky, také zpomaluje proces stárnutí. Mimochodem, tato látka se silným antioxidačním potenciálem rovněž prokazatelně zlepšuje paměť a pozor – nepřímo podporuje i hubnutí, neboť pomáhá bílé tukové buňky měnit na béžové, které se spalují lépe a rychleji. Tedy alespoň dle závěrů americké studie uskutečněné Washingtonskou státní univerzitou. Co ještě naleznete na dně sklenky?

Podpora zdravého srdce

Víno, a to samozřejmě i to svařené, prospívá také srdci. Zní to asi bláznivě, ale je to tak. Prokázal to výzkum, o jehož poznatcích informuje akademický žurnál Molecules. Vyplývá z něj, že jeho mírná konzumace poskytuje organismu cenné antioxidanty, které do značné míry zmírňují kardiovaskulární stres. A teď přijde ještě jedno překvapení!

Nečekaná ochrana před nachlazením

Podzim bývá ve znamení viróz a nachlazení, o čemž se na vlastní kůži přesvědčujeme každý rok. Kéž by se nám alespoň pro jednou bacily vyhnuly, že? Ale počkat, ono to zřejmě jde zařídit. Podle španělských vědců je u umírněných konzumentů vína menší pravděpodobnost nachlazení. Vysvětlují si to vysokým podílem výše zmíněných antioxidantů, jež mimo jiné posilují imunitu. O jejich zajímavém průzkumu byste se dočetli v magazínu American Journal of Epidemiology.

Zdroje: www.healthshots.com, www.wsu.edu/press-release/2015/06/18/wsu-scientists-turn-white-fat-into-obesity-fighting-beige-fat/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, www.winespectator.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat