Prostreno.cz

Když nezbývá nic jiného, než zajít do fast foodu

Potřebujete být zdravější nebo štíhlejší. Ačkoli většinou se stravujete zdravě, včera jste si nestihli připravit jídlo jako obvykle a právě jste nuceni zajít do rychlého občerstvení, protože už umíráte hlady. Z čeho vybírat, aby neutrpěly vaše fitness cíle?

Jídlo, které aktuálně potřebujete, by mělo obsahovat především bílkoviny a vlákninu. Vláknina napomáhá trávení a předchází zácpě, taky přidává na objemu stravy, což je klíčový faktor jak při hubnutí, tak při udržování zdravé hmotnosti. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou ovoce a zelenina, mají tendenci mít nízký obsah kalorií, z čehož vyplývá, že ve fast foodu je klíčové sáhnout především po salátech. Na výběr ovšem máte i jiné možnosti.

Vláknina v rychlém občerstvení

Vybírejte si sendviče nebo hamburgery, které se podávají s celozrnnou houskou či celozrnným chlebem. (Zkuste třeba vegetariánský burger. Obvykle chutná mnohem lépe než ty ostatní a obsahuje dvakrát až třikrát více vlákniny než klasická masová verze.) Má-li stánek nebo jiná provozovna nabídku fazolí, nevyhýbejte se jim. Také místo hranolků nebo bramborových lupínků zvolte ořechy, pokud na ně nemáte alergii. A jaké další jídlo se vyloženě nabízí?

Brambory? Ideálně vařené!

Kombinace brambor a chilli, která je k dispozici v některých „burgerových“ řetězcích, dává vzniknout chutnému pokrmu – taktéž s vysokým obsahem vlákniny. (Brambory preferujte vařené, oproti těm opékaným a smaženým mají nižší glykemický index.) Jídlo z rychlého občerstvení završte ovocným pohárem, parfaitem z ovoce a jogurtu. V ostatních dnech, tedy kromě ovoce, zeleniny, fazolí, ořechů a celozrnných výrobků, je možné vlákninu přijímat i pomocí doplňků stravy.

Na co si dát pozor?

Ty se dodávají v různých formách, včetně prášků, které se smíchají ve vodě.  Mějte ovšem na paměti, že mohou interagovat s některými léky, včetně určitých antidepresiv, medikamentů na snížení cholesterolu a prevenci krevních sraženin. Před užitím uvedeného doplňku stravy se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, zvlášť pokud máte cukrovku. Prášky a tabletky s vlákninou často snižují hladinu cukru v krvi. Pakliže se je přece jen rozhodnete užívat, nepřehánějte to a začněte pomalu, tedy v malém množství. To pozvolna zvyšujte. Vyhnete se tak nadýmání břicha a plynatosti. Zároveň pijte dostatek tekutin.

Zdroje: www.helpguide.org, www.benefiber.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat