Prostreno.cz

Potraviny a nápoje zvedající krevní tlak

Nevolnost, mdloby, mžitky před očima, únava, motání hlavy a závratě či studené ruce a nohy. Potřebujete si zvednout tlak? Máte tyhle možnosti!

Příčinou nízkého krevního tlaku je nedostatečné množství krve pumpované ze srdce nebo neschopnost cév se při průtoku krve správně stahovat. Jak si krevní tlak zvýšit – bez pomoci léků?

Káva

Zaznamenáte-li celkovou slabost či jiné projevy nízkého krevního tlaku, vypijte šálek kávy dochucené cukrem nebo černý čaj. Kofein vás zrevitalizuje. Má totiž stimulační účinek na dřeň a kůru nadledvin, které díky němu začnou produkovat více adrenalinu a kortizolu – hormonů, které hrají hlavní roli při zvyšování krevního tlaku.

Solené arašídy

Můžete sníst i něco slaného – pro zvýšení obsahu sodíkových iontů v krevní plazmě a tělesných tkáních. Vhodné jsou třeba solené arašídy, které obsahují vitaminy C a E, stejně jako B1, B2, B4, B5, B6 a kyselinu listovou. V arašídech je přítomný i selen, důležitý prvek pro fungování lidského organismu, jež zvyšuje krevní tlak.

Tuky živočišného původu

Za normální krevní tlak u dospělých se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) považují hodnoty mezi 90/60 mmHg a 120/80. Jsou-li čísla nižší, jedná se o hypotenzi (nízký krevní tlak). Na ni platí maso a tučné ryby (tuky živočišného původu, včetně bohatých vývarů a polévek na jejich bázi), škrobové výrobky (brambory, rýže, ovesné vločky, kukuřice), moučné výrobky, všechny druhy luštěnin a různé uzené produkty. Z mléčných výrobků jsou pro hypotenzi nejužitečnější tvrdé sýry.

Zelenina a ovoce

Které další dobroty zvyšují krevní tlak? Ze zeleniny je to mrkev, bílé zelí a taky šťovík, z ovoce pak jablka, kdoule a hrušky.

Koření

Pro normalizaci krevního tlaku, který je nižší než by měl být, se hodí i některé druhy koření, kupříkladu rozmarýn, křen selský, hořčice, hořká červená paprika a kurkuma. Z kurkumy lze připravit i čaj. Na sporáku uvařte tři až čtyři šálky vody v hrnci. Přidejte dvě až tři lžičky kurkumy a promíchejte. Duste asi pět až 10 minut. Čaj přeceďte do jiné nádoby. Léčivé vlastnosti kurkumy mohou kromě zvýšení krevního tlaku posílit imunitní systém.

Zdroje: www.m.iliveok.com, www.who.int





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat