Prostreno.cz

Přírodní antibiotika s výrazným účinkem

Antibiotika přírodního původu již dlouho pomáhají v boji proti různým nemocem. Neoslabují organismus a naopak ho dělají odolným. Na které potraviny se v tomhle směru můžete spolehnout?

Příroda je (naštěstí) bohatá na antibiotika rostlinného původu s výrazným antibakteriálním účinkem. Víte, po čem sáhnout při prevenci i léčbě různých nemocí?

Česnek

Zázračný česnek obhajuje své prvenství v boji proti různým virům a mikroorganismům již několik desetiletí. Má antiseptický, baktericidní a protizánětlivý účinek. Česneková tinktura se používá k léčbě kolitidy, při vysokém tlaku, ateroskleróze i čištěn cév. K výrobě tinktury potřebujete 300 gramů česneku a zhruba 0,5 litru 60% alkoholu. Větší sklenici naplňte česnekem, zalijte alkoholem, tinkturu občas protřepte a po třech týdnech ji sceďte.

Dávkování je individuální, doporučuje se začít s jednou kapičkou ráno nalačno. A postupně přidávat každý den o kapičku víc. Česnek se také používá k prevenci epidemií tyfu, úplavice a chřipky. Nálev z česneku je zároveň užitečný při zánětech průdušek a hltanu. Na jaře a v zimě se česnek používá k prevenci infekcí dýchacích cest. Lze jej konzumovat i syrový.

Cibule

Cibule zastavuje růst stafylokoka, streptokoka a dalších bakterií. Při nachlazení je velmi účinná. Z cibule se dá, stejně jako z česneku, připravit silná tinktura. Sklenici naplňte cibulí nakrájenou na plátky (i se slupkou), zalijte 60% alkoholem a nechte tři týdny macerovat. Dávkujte 4× denně 20–25 kapek, při dobré snášenlivosti až 40 kapek, a to hned, jak zaznamenáte první příznaky virózy.

Křen

Křen díky lysozymu ničí bakteriální membránu a eliminuje infekci. Křen obsahuje benzylisothiokyanát, přírodní antibiotikum, které pomáhá při onemocněních urogenitálního systému.

Brusinka

Brusinka potlačuje růst patogenních bakterií a plísní a je výborným nástrojem prevence infekcí močových cest. (Stačí konzumovat 50–100 ml šťávy denně.) Také tonizuje organismus, posiluje imunitní systém a upravuje funkci slinivky břišní.

Propolis

Propolis je jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik širokého spektra. Je domovinou flavonoidů a organických kyselin, což z něj činí včelí antibakteriální prostředek s širokým spektrem účinků proti E. coli, stafylokokům a dalším mikroorganismům.

Černá ředkev

Černá ředkev je silně močopudná, čistí močové ústrojí, podporuje trávení, posiluje činnost jater, žlučníku a rozpouští žlučové kamínky. Má výrazné antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky.

Oregano

I voňavé oregano vyniká antibakteriálními schopnostmi a může pomoci při chronických poruchách trávení, kvasinkových infekcích a při hubnutí.

Zdroje: www.m.iliveok.com, www.wikipedia.org, www.dobsonbaychiro.com





Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat