Prostreno.cz

Kurkuma je ideálním kořením podzimu

Má charakteristicky žlutou barvu a výraznou chuť, bývá základní složkou oblíbených kari pokrmů z indické, thajské či perské kuchyně. Proč je kurkuma ideálním kořením podzimu?

Kurkuma je rostlina, která má velmi dlouhou historii léčebného použití, která se datuje téměř 4 000 let do minulosti. V jihovýchodní Asii se používá nejen jako hlavní koření, ale také jako součást náboženských obřadů. Díky své zářivě žluté barvě je známá také jako „indický šafrán“. V poslední době se propaguje jako superpotravina, a to hned z několika důvodů, které se hodí nejen pro chladnější dny.

Působí proti virovým infekcím

Sychravo a nevlídno? Popíjejte čaj z kurkumy. Její hlavní složka, kurkumin, pomáhá v boji proti různým virům, včetně herpesu a chřipky. (Většina výzkumů na toto téma však byla provedena v laboratoři, nikoli na lidech.) Mějte na paměti, že kurkuma obsahuje jen asi 3 % kurkuminu, jehož vstřebávání podporuje piperin v pepři.

Krotí podzimní splíny

Kurkumin má potenciál zmírňovat depresi a úzkost, proto pokud trpíte na podzimní blues, přidávejte si kurkumu do svých oblíbených jídel.

Ulevuje od bolestí kloubů

Také máte tu smůlu, že poznáte podzimní sychravé počasí, protože vám o něm řeknou bolestivé klouby? Nepohodlí tohoto typu se s příchodem chladnějších měsíců stupňuje, ale naštěstí je tu právě kurkuma, která se ukázala jako slibná pro svou schopnost zmírňovat bolesti kloubů, ztuhlost a záněty. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, než se uvedené koření žluté barvy stane běžnou léčbou artritidy.

Nahrazuje utišující léky

Změny počasí mají na svědomí to, že vám může třeštit hlava. Není žádným překvapením, že se kurkuma doporučuje i jako léčba těchto problémů – zejména při migrénách. Než tedy sáhnete po utišujícím léku z lékárny, vyzkoušejte právě ji.

Pomáhá při akné

V důsledku chladnějšího počasí se na pleti zvyšuje množství odumřelých buněk, které v ní uzamykají maz a bakterie, což může vést k výraznějším projevům akné. V malé misce smíchejte prášek z kurkumy, jablečný ocet, med a mléko nebo jogurt. Vytvořte pastu a tu naneste na očištěný obličej (vyhýbejte se očnímu okolí). Nechte působit 10 až 15 minut a následně smyjte teplou vodou. Pakliže vám maska způsobí nažloutlý odstín, použijte čistící olej.

Zdroje: www.webmd.com, www.tasteofhome.com





Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat