Prostreno.cz

Jedno vejce znamená zdravé srdce

S konzumací vajec jste se raději drželi při zemi, protože kvůli cholesterolu prý zvyšují pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob? Je to úplně jinak. Naopak byste si každý den měli jedno dopřát!

Vejce jsou jednou z věcí, které zařazujeme do našeho obvyklého jídelníčku. Všestrannost jim nikdo neodpáře! Můžeme z nich připravit báječnou snídani, jednoduchý oběd, a dokonce i večeři. Že nám obsažený cholesterol pořádně uškodí? Léta se něco takového skutečně říkalo, ale nové poznatky prokazují pravý opak. Kdo chce mít zdravé srdce, ten by je prý měl jíst sedm dní v týdnu!

Omeleta jako medicína pro srdce?

Tak jistě, nedá se popřít, že vajíčka nějaký ten cholesterol skutečně mají. Kromě něj se v nich ale nacházejí i jiné živiny. A že jich není zrovna málo. Na základě jisté čínské studie, o níž informuje recenzovaný vědecký magazín eLife, se zjistilo, že jejich umírněná konzumace, což je zhruba jedno vejce denně, zvyšuje množství metabolitů v krvi, jež jsou prospěšné pro celý kardiovaskulární systém. „Z našich výsledků jasně vyplývá, že umírněná spotřeba vajec může chránit před chorobami srdce, které v celosvětovém měřítku patří mezi nejčastější příčiny předčasného úmrtí,“ vysvětluje spoluautor studie Canqing Yu, který jako epidemiolog působí na pekingské univerzitě.  Ovlivní tohle zjištění vaše nákupy?

Když vejce, tak pro všechny!

„Současné zdravotní směrnice doporučují jedno vejce denně, ale statistické údaje naznačují, že průměrná populační spotřeba je mnohem nižší. Doufejme, že se to díky naší práci změní,“ přeje si výše jmenovaný čínský epidemiolog. Sluší se také dodat, že vejce nejsou dobrá jenom pro srdce. Prokazatelně zlepšují i mozkové funkce, a to včetně paměti. Zároveň posilují imunitu, předcházejí osteoporóze a velice dobrý vliv mají i na oční sítnici a prevenci makulární degenerace. Protože zprostředkovávají bílkoviny, přispívají k budování svalové hmoty, což uvítají hlavně sportovci. Už jste dnes měli svůj zdravotní příděl?

Zdroje: www.ndtv.com, www.elifesciences.org/for-the-press/3c4b121f/how-eating-eggs-can-boost-heart-health






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat