Prostreno.cz

Ideální čas na večeři je v pět hodin odpoledne

Večeřet třeba kolem osmé hodiny večerní? To samozřejmě můžete, ale počítejte s tím, že se to podepíše na vaší tělesné váze i tukových zásobách. Mnohem lepší a zdravější je to v pět!

Snídej sám, o oběd se poděl s přítelem a večeři dej nepříteli. Tak praví jedno známé úsloví, které poukazuje na důležitost ranního jídla, přičemž naznačuje, že to podvečerní bychom raději měli vynechat. Ale proč vlastně? To kvůli dietě a štíhlým křivkám? Nebo dobrému zdraví? Když budeme večeřet v pět hodin odpoledne, můžeme mít obojí!

Hodina jako zásadní faktor?

Nezáleží jen na konkrétním pokrmu, i načasování jeho konzumace významně ovlivňuje náš pozdější hlad, chutě k jídlu, hladinu energie i způsob, jakým tělo ukládá tuk. Jeden důkaz za všechny? Ten poskytuje velmi zajímavá studie amerických odborníků z Harvardovy univerzity, jejíž poznatky zveřejnil vědecký měsíčník Cell Metabolism.

Když dva dělají totéž, není to totéž

Autoři tohoto výzkumu požádali 16 respondentů, aby jedli stejné pokrmy v různých časech, přičemž jim odebírali vzorky krve, měřili tělesnou teplotu a monitorovali výdej energie. Také prováděli biopsii tukové tkáně. „Chtěli jsme otestovat různé mechanismy, které by mohly vysvětlit, proč pozdní jídlo tolik zvyšuje riziko obezity,“ objasňuje vedoucí výzkumného týmu Frank Scheer, který na výše zmíněné univerzitě působí jako profesor medicíny. Povedlo se?

Čím dříve, tím lépe

Na základě nashromážděných dat vyšlo najevo, že večeře v pozdějších hodinách, přesněji kolem osmé hodiny večerní, podstatně omezuje výdej energie, zpomaluje spalování kalorií a mění expresi genu tukové tkáně, čímž se tukové zásoby ukládají rychleji a snadněji. Navíc výrazně snižuje hladinu hormonu leptinu, který zásadně ovlivňuje pocity sytosti, proto značně podporuje přejídání. To večeře v pět hodin, to je dle expertů docela jiná káva! Nezpomaluje prý tolik spalování kalorií a neutočí na štíhlé křivky, čímž samozřejmě prospívá i zdraví a podporuje celkovou pohodu.

Zdroje: www.nypost.com, www.news.harvard.edu/gazette/story/2022/10/study-looks-at-why-late-night-eating-increases-obesity-risk/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat