Prostreno.cz

Rychlé uzdravení pomocí bylinek a koření

Od začátku podzimu do konce zimy snad není možné vyhnout se nachlazení nebo chřipce. Naštěstí existuje spousta bylinných léků, které působí proti bakteriím a virům, a jsou tak účinné nejen jako prevence nemocí, ale i jako prostředek k rychlejšímu uzdravení.

Nemusí být čerstvé, postačí sušené či ve formě tinktury. Bylinky a koření mohou být nápomocné po celý rok a právě teď, na podzim a s přicházející zimou, se jejich účinky hodí víc než kdy dřív. Které voňavé poklady byste měli povolat pro odvrácení rýmy, kašle či zánětu nosních dutin?

Tymián

Tymián je základním, výrazným kořením dostupným ve většině kuchyní. Historicky ho používali staří Řekové jako kadidlo, přičemž Egypťané jím balzamovali. V posledních letech se tymián stal oblíbenou bylinkou pro své imunitní, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Listy tymiánu jsou bohaté na vitaminy A a C a pití tymiánového čaje může pomoci odstranit příznaky spojené s chřipkou.

Rozmarýn

Rozmarýn je prastará rostlinka, o které je známo, že poskytuje úlevu při nachlazení a bolestech v krku. Vyniká antivirovými a antimikrobiálními vlastnostmi a v neposlední řadě zmírňuje bolesti hlavy a uvolňuje ucpaný nos.

Bazalka

Populární bazalka může pomoci zkrotit kašel, nachlazení a chřipku. Jedním z nejlepších způsobů, jak ji konzumovat, je použít ji jako ozdobu do salátů, polévek, a dokonce i do různých dipů.

Máta klasnatá

Máta klasnatá je statná bylina charakteristická vysokým obsahem silic. Listy tohoto přírodního zázraku bývají skvělým prostředkem proti nachlazení. V aromaterapii se olej máty klasnaté používá k omlazení mysli a těla a k léčbě respiračních stavů, jako jsou nachlazení, kašel a akutní bronchitida.

Řebříček

Řebříček se tradičně uplatňuje při léčbě kašle, má schopnost snižovat krevní tlak, zmírňovat otoky a záněty, ale také bojuje s infekcemi. Jeho diaforetické vlastnosti jsou užitečné při horečkách.

Citronová tráva

Další rostlinou, která může pomoci při zmírnění příznaků nachlazení a chřipky, je citronová tráva. V bylinkářství či obchodech se zdravou výživou je k mání v podobě čaje, jež je plný antioxidantů, které pomáhají snižovat nepohodlí spojené s podzimem a zimou.

Česnek

Česnek se od nepaměti používá jako zdravotní prostředek, neboť má protizánětlivé, antivirové a protiplísňové účinky, což z něj činí jednu z nejúčinnějších bylin na posílení imunity.

Zázvor

Zázvor lze konzumovat jako koření v jídlech nebo ve formě čaje. Je vysoce účinný při zmírňování příznaků bolesti v krku, zvláště když je rozdrcen a smíchán s horkou vodou, kterou lze popíjet nebo kloktat.

Zdroje: www.hdfcergo.com, www.farmanddairy.com





Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat