Prostreno.cz

Dámský organismus si žádá speciální potraviny

Pestrá a nutričně vyvážená strava je pochopitelně důležitá pro každého, ale pokud jde konkrétně o ženy, existují určité potraviny, které dámskému organismu prospívají více než jiné.

Co tělo, to jiné potřeby. Muži a ženy jsou v mnoha fyziologických ohledech odlišní a mohou mít jiné nároky na stravování. Patříte k prapůvodním obyvatelkám Venuše? Pak zvyšte příjem těmto potravin.

Tofu a tempeh

Tofu a tempeh patří mezi fermentované (kvašené) sójové produkty s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny, dobrých tuků a isoflavonů, sloučenin podobných estrogenu. Isoflavony jsou skvělé během menopauzy, protože mohou pomoci zmírnit příznaky návalů horka.

Kapusta

Kapusta obsahuje působivé množství vitaminu K, který spolu s vitaminem D a vápníkem pomáhá udržovat silné a zdravé kosti. Kapusta zároveň snižuje špatný cholesterol a naopak zvyšuje ten dobrý, takže je prospěšná pro srdce a brání jeho selhání. (Srdeční selhání je nejčastější příčinou hospitalizací u nemocných nad 65 let.)

Chřest

Chřest lékařský, lidově též „špargl“, je druh jednoděložné rostliny z čeledi chřestovité. Jeho mladé výhonky se používají jako jarní zelenina, která má nízký obsah kalorií, což se hodí těm, kdo si hlídají postavu, a je plná základních vitaminů, minerálů a antioxidantů. Ve skutečnosti půl šálku chřestu denně představuje třetinu toho, co ženský organismus vyžaduje.

Brokolice, květák a růžičková kapusta

V současné době přibývá důkazů, že fytochemická sloučenina známá jako sulforafan (přítomná v brukvovité zelenině) je účinná při prevenci a léčbě různých druhů rakoviny, jako je rakovina prsu, rakovina tlustého střeva, kůže, močového měchýře a rakovina ústní dutiny. Do čeledi brukvovitých kromě květáku a brokolice náležejí i další významné zemědělské plodiny, třeba ředkev, hořčice, pekingské zelí nebo křen.

Červená řepa

Červená řepa má sladkou chuť s květinovým nádechem. Jedná se o všestranný druh zeleniny, který snižuje krevní tlak a je nabitý draslíkem. Draslík společně se sodíkem napomáhá k vytvoření rovnováhy a udržení optimálního poměru vody v tkáních, čímž také významně přispívá ke zdraví ledvin. Dalším důvodem, proč milovat řepu, je to, že má vysoký obsah folátu, jež vytváří nové buňky, snižuje záněty a předchází poškození DNA.

Grapefruit

Proč je grapefruit superpotravinou pro ženy? Obsahuje velké množství flavonoidů pečujících o srdce, ano, ale lidově řečeno grep může podle všeho zabránit i mrtvici. Konzumace tohoto ovoce je také prospěšná díky vysokému obsahu antioxidantů a zanedbatelnému množství kalorií.

Zdroje:  (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802872/, www.intimina.com, www.nfborg





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat