Prostreno.cz

Půst v těhotenství rozhodně není vhodný

Trochu se srovnat, zhubnout, zvýšit kognitivní výkon, snížit zánět a zlepšit celkovou kondici. To je sen snad každého. Pomůže, když přistoupíte k časově omezenému krmení? Pokud uvažuje o půstu a jste těhotná, nechce si zajít chuť!

Půst je dobrovolná abstinence či omezení jídla a pití (nebo obojího) po určitou dobu. S rostoucím výzkumem v této oblasti zdraví se půst stává stále více akceptován jako legitimní prostředek k řízení hmotnosti a prevenci nemocí. Je však důležité, aby probíhal zdravým způsobem. Pokud tomu tak je, lze počítat s určitými výhodami.

Proč lidé dobrovolně hladoví?

Když se postíme, tělo nemá obvyklý přístup ke glukóze, což nutí buňky k výrobě energie z jiných zdrojů. Výsledkem je, že tělo začíná glukoneogenezi, přirozený proces výroby vlastního cukru. Játra pomáhají přeměnou nesacharidových materiálů, jako je laktát, aminokyseliny a tuky, na energii glukózy.

Protože naše těla během půstu šetří energii, bazální metabolismus (množství energie, které naše tělo spálí během odpočinku) se stává efektivnější, čímž se snižuje srdeční frekvence a krevní tlak. Ketóza, další proces, ke kterému dochází později v rychlém cyklu, nastává, když tělo spaluje uložený tuk jako primární zdroj energie. Toto je ideální režim pro hubnutí a vyrovnávání hladiny cukru v krvi. Napadlo vás postit se během těhotenství? Nedělejte to!

Nároky plodu na kalorie a bílkoviny

Podle odborníků na zdraví se absence jídla a pití při graviditě nedoporučuje. Je tomu tak proto, že těhotná žena potřebuje pít dostatek vody a zdravé, vyvážené stravy, aby mohla předat dítěti všechny požadované živiny. V tomto případě platí, že pokud se postí matka, postí se i plod, což je nežádoucí, neboť během těhotenství má ženské tělo jisté nároky na dostatečné množství energie a živin. Dobrý proud obojího je potřeba k tomu, aby dítě mohlo růst. K tomu nedochází bez nutriční výživy.

Pakliže se i tak do půstu pustíte, riskujete zdravotní problémy dítěte a hrozí i předčasný porod. Lékaři proto apelují na to, že je moudré držet půst pouze v době, kdy žena nečeká miminko, je na přerušení potravy připravená a navíc svůj aktuální zdravotní stav zkonzultovala se svým lékařem.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.bouldermedicalcenter.com





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat