Prostreno.cz

Tekuté koření v lahvičkách určitě nekonzumujte každý den

Je to rychlejší a pohodlnější než sahat po konkrétních bylinkách a koření. Tekutý obsah lahvičky, běžně dostupný v každém obchodě s potravinami, stojí pár korun a dochutí kdejakou polévku, omáčku i salát. Proč ale instantní koření není vhodné konzumovat každý den?

Nestojí svět. 160 mililitrů obvykle vychází na 30 korun a někdy o něco výš. Tekuté koření podle internetové encyklopedie obsahuje vodu, sůl, pšeničný lepek, méně než 2 % pšeničných otrub, cukr, ocet, umělou příchuť, inosinan sodný (E631), guanylan sodný (E627), dextrózu a karamelové barvivo. Jedna dávka (čajová lžička) obsahuje 400 miligramů soli, což odpovídá 17 % denní dávky sodíku. Konkrétní položky se však mohou od výrobce k výrobci lišit, což však nic nemění na tom, že cokoli, co se do těla přijímá v nadměrném množství, je pro zdraví škodlivé, a totéž platí pro vaše oblíbené tekuté koření, které se spojuje s několika vedlejšími účinky.

Špatné trávení a kyselost

Do obsahu lahvičky je nutné započítat i regulátor kyselosti neboli kyselinu citronovou. Ta ve větším množství zvyšuje antioxidační aktivitu v těle a v návaznosti na to způsobuje vysokou kyselost a akutní problémy s břišním traktem u citlivějších jednotlivců, jako je nadýmání, plynatost a podobně.

Přibírání na váze a obezita

Dochucovací koření, ať už v tekutém stavu nebo v podobě bujónové kostky, je plné i nezdravých trans-tuků. Tento druh tuku vyžaduje delší dobu na rozložení v systému – v porovnání s nasycenými mastnými kyselinami. Umělé trans-tuky mohou zvýšit riziko srdečních chorob, způsobují obezitu, cukrovku a nutriční nedostatky a jsou zdrojem špatného cholesterolu v krvi.

Vysoký krevní tlak

Ano, čtete správně, každodenní konzumace tekutého koření se podílí i na zvýšení krevního tlaku a hypertenzi. Instantní bujóny jsou často domovinou pro rafinovanou mouku nebo maidu (maida je indický výraz pro super rafinovanou mouku získanou z pšenice), která je pro žaludek velmi těžko stravitelná. A všechny ty konzervační látky z tekutého koření z něj dělají dokonalý rizikový faktor způsobující vysoký krevní tlak. Nemluvě o sodíku. U většiny lidí mají ledviny problém udržet krok s jeho přebytkem.

Jak se sodík hromadí, tělo zadržuje vodu, aby sodík zředilo. To následně zvyšuje jak množství tekutiny obklopující buňky, tak objem krve v krevním řečišti. Zvýšený objem krve znamená více práce pro srdce a větší tlak na cévy. Ve výsledku opět dochází ke zvyšování krevního tlaku. Existují ovšem i určité důkazy, že příliš mnoho soli může poškodit srdce, aortu a ledviny. Platí tedy, že sporadické dochucování jídel tekutým kořením je bezpečné, nicméně určitě by se to s ním nemělo přehánět.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.thehealthsite.com, www.hsph.harvard.edu





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat