Prostreno.cz

Stravování seniorů má svá pravidla

Strava kdysi a dnes. S přibývajícími léty se mění požadavky na živiny. Pokud už vám není dvacet a rozšířili jste řady seniorů, zařaďte na svůj stůl tyhle nezbytnosti.

Stárnutí je přirozený proces, který zahrnuje neustálé fyziologické změny v lidském těle, a to většinou degenerativní, mezi které patří šedivění vlasů, ztráta svalové hmoty, vrásky na kůži či snížená hustota kostí. Stárnutí urychluje nevyvážená strava, vystavení UV záření ze slunce, kouření, konzumace alkoholu a další neřesti. Naproti tomu zdravý, aktivní životní styl, podporovaný správnou výživou a přiměřenou fyzickou aktivitou, má potenciál dopady stárnutí zpomalit nebo minimalizovat. Tak na nic nečekejte, váš organismus lační po níže uvedených věcech!

Kolagen

Kolagen funguje přesně jako cement v cihlové zdi, drží pokožku pohromadě a pomáhá jí dodávat pevnost. Bohužel s přibývajícím věkem tělo kolagenu produkuje čím dál méně - v číslech to představuje zhruba jedno procento každý rok. Kde ho vzít? Vzhledem k tomu, že kolagen je v kůži, kostech, šlachách a vazech zvířat a ryb, má smysl je jíst.

Protein

Bílkoviny udržují těžce vydřenou svalovou hmotu. Tedy nejen to. Bílkoviny také hrají důležitou roli při tvorbě hormonů a enzymů v lidském těle, stojí za pocitem sytosti po delší dobu a vedle komplexních sacharidů, jako jsou celozrnné výrobky, patří k základním pilířům stravy.

Zdravé tuky

Ne všechny tuky jsou špatné. Třeba kvalitní omega-3 mastné kyseliny z ryb ulovených v oceánu bývají žádoucí. Omega-3 mastná kyselina je esenciální mastná kyselina, což znamená, že tělo si ji nedokáže vyrobit v dostatečném množství. Proto je nutné přijímat ji prostřednictvím stravy. Pokud ryby nejíte, zvyšte příjem vlašských ořechů a lněných semínek.

Vápník a vitamin D

Se stářím vstřebatelnost kalcia (vápníku) tělem přirozeně klesá, což není žádoucí. Vápník nepečuje jenom o kosti, vždyť přispívá k normální funkci nervových přenosů. Když sníte potravu bohatou na kalcium (např. mléčné výrobky, mandle, luštěniny a podobně), pozřená strava se dostane do střev, odkud se vápník za účasti vitaminu D3 vstřebá do krevního řečiště. Proto nezapomínejte na ranní procházku, která vám pomůže udržet se v kondici a zároveň se prostřednictvím slunce postará o dodávky „déčka“.

Vláknina

Rozpustná vláknina může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Najít se dá ve fazolích, hrachu, ječmeni nebo sójových produktech. Ta nerozpustná se nachází v ovoci, zelenině či slupkách obilných zrn. Dobrými zdroji jsou také ořechy, semena a celozrnná jídla.

Probiotika

Pokud existuje rovnováha mezi dobrými a špatnými bakteriemi, tak se střeva cítí dobře. Jak však začínáme stárnout, může se citlivé bakteriální prostředí narušit, což vede k průjmům a zácpám, ale i autoimunitním nemocem. Naštěstí škody napravují probiotika. Jezte jogurt, pijte acidofilní mléko, kefír a podmáslí.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.naturemade.com





Celkem 1 komentářů

Anonym
06.11.2022
?
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat