Prostreno.cz

Česnekové pochutiny vyšperkují každý pokrm

Česnek je výbornou podzimní a zimní superpotravinou, která na stole může být téměř denně. Nebo by aspoň měla být. V jaké variaci vám zachutná nejvíc? Česneková majonéza, čatní či česneková tahini omáčka vás okouzlí!

Věděli jste, že průměrný člověk zkonzumuje dvě kila česneku ročně? Po tisíce let, než bylo toto koření používáno k ochucení vašich oblíbených jídel, se ve starověkých kulturách aplikovalo jako lék. Účinky česneku pro zdraví využívaly čínské, egyptské a římské civilizace, a to z pochopitelných důvodů. Česnek především obsahuje alicin. Alicin je bioaktivní antibiotikum, které může pomoci v boji proti infekcím a bakteriím. Je tedy třeba jeho příjem v sychravých dnech zvýšit. Už jste zkoušeli tyhle česnekové přílohy a doplňky, které se hodí téměř ke každému jídlu?

Česnekové čatní

Česnekové čatní je jedním z nejjednodušších receptů, kterými můžete obohatit vaše podzimní a zimní menu. Vše, co musíte udělat, je rozdrtit stroužky česneku s celými červenými chilli papričkami a trochou soli, aby vznikla hladká pasta. Tahle kořeněná a ohnivá chuť dokáže oživit každé jídlo.

Česneková majonéza

Majonéza je skvělá příloha, která se hodí k různým svačinám. Jak název napovídá, tato majonéza překypuje česnekem a lze ji použít ke grilovaným sendvičům, bramborovým měsíčkům, hranolkům a mnoha dalším dobrotám. Do mixéru dejte dva žloutky, tři stroužky česneku, sůl, pepř, 30 ml hnědé hořčice a pár kapek bílého vinného octa. Během mixování pomalu přikapávejte 80 ml olivového oleje a následně přidejte trošku citronové šťávy.

Česneková tahini omáčka

Tahini pasta se zkombinuje s nasekaným česnekem, solí, vodou a citronovou šťávou. Podávat ji můžete k jehněčím kotletám, restované zelenině nebo konfitovaným rajčatům (konfitování je pomalé pečení v tuku).

Jogurtovo-česnekový dip

Do jogurtu prolisujte česnek podle chuti, přidejte sůl a pepř, případně nějakou svoji oblíbenou bylinku, a promíchejte. Dip přendejte do servírovací misky a nabídněte jej rodině či hostům. Hodí se k zelenině, bramborovým lupínkům, masu i jako zálivka do salátů.

Studená česneková polévka

Chcete zkusit něco exotičtějšího? Pak vsaďte na studenou španělskou polévku, která je typická pro andaluskou kuchyni. Natrhejte bílý chleba na kusy a následně ve hmoždíři utlučte stroužek česneku na jemnou pastu. Dejte vodu, mandle a česnek do mixéru a umixujte dohladka. Přidejte chleba a opět mixujte do hladkého krému. Dochuťte octem, olivovým olejem a solí, polévku přeceďte přes sítko a nechte ji vychladit v lednici.

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.spiceworldinc.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat