Prostreno.cz

Sýr burrata pod drobnohledem

Burrata je momentálně velmi populární nejen na talíři, ale i jako téma k rozhovoru. Čím je ale smetanový sýr tak výjimečný? Vysvětlíme vám rozdíl mezi burratou a mozzarellou, poradíme, kde si můžete sýr koupit a které recepty musíte bezpodmínečně vyzkoušet.

Pokud patříte mezi milovníky sýrů, pak vám jistě neutekl „nový“ sýr na trhu – burrata. Je vynikající, to je bez pochyby, ale co to vlastně je? Je to jen jiný druh mozzarelly? A je zdravá? Přinášíme vám odpovědi na všechny vaše otázky.

Rozdíl mezi burratou a mozzarellou

Burrata a mozzarella vypadají velmi podobně a oba sýry se vyrábějí stejným postupem (pasta filata). Tyto dva druhy sýrů se však liší původem, konzistencí a chutí. Burrata se vyrábí ve východní oblasti Apulie. Zatímco na mozzarellu se používá buvolí mléko, na burratu kravské. Burrata se také vyznačuje smetanovým jádrem ze sýra a smetany.

Chuť burraty

Burrata chutná mnohem krémověji než mozzarella, protože právě smetana dodává tomuto veskrze smetanovému sýru máslovou, sladkou vůni a chuť. 

Dá se s burratou zhubnout?

Burrata je vynikající, o tom není pochyb. Stejně jako u jiných druhů sýrů však platí i pro burratu, že by se neměl na vašem talíři objevovat příliš často. Burrata je hodně vysoko nejen chuťově, ale bohužel i kaloricky: 100 gramů burraty má asi 317 kcal, což je asi o 40 kcal více než mozzarella. Smetanový sýr bychom tedy pro hubnutí spíše nedoporučovali.

Kde burratu koupit?

Burratu už dnes koupíte zcela běžně v každém supermarketu. Doporučujeme však kupovat burratu čerstvou ze sýrového pultu nebo ještě lépe přímo z italského supermarketu. V závislosti na kvalitě se také odvíjí jeho cena.

S burratou v kuchyni

Sýr je neuvěřitelně všestranný a lze jej připravit na sladko i na slano (v závislosti na receptuře). Ať už jde o hlavní chod nebo předkrm, pokud jste ji dosud neochutnali, neváhejte – jistě si ji zamilujete.

Extra tip: Burratu určitě vyzkoušejte i samotnou. Vysoce kvalitní olivový olej, sůl a pepř a opečená bageta dělají ze smetanového sýra opravdovou lahůdku!

Zdroj: www.fuersie.de/kochen-backen/burrata-alles-wissenswerte-zum-beliebten-kaese-10121.html





Celkem 2 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat