Prostreno.cz

Potraviny s šokujícím množstvím cukru

Denní doporučené množství cukru jsou nějaké čtyři polévkové lžíce. Jak toto stanovené množství hodně rychle překročit? Dejte si ochucený jogurt a zapijte ho sklenicí fermentované kombuchy. Anebo nad talířem párkrát zatřepejte s lahví kečupu!

Pokud si hlídáte příjem cukru, sušenku, koblihu koláč nebo čokoládu si asi dáte jen ve výjimečných případech. A je to skvělý pocit, že? Mít tohle obávané sladidlo pod kontrolou! Ale ono to možná není tak růžové, jak se zdá. Zmíněná přísada se totiž v hojném množství vyskytuje i tam, kde bychom to tak úplně nečekali. Nabízí se tedy otázka – opravdu víte, co jíte a pijete?

Kečup klame tělem

Diskuse není nutná – kečup patří k nejoblíbenějším ochucovadlům a kdekdo se nestačí divit, k jakým jídlům si ho lidé přidávají. Samozřejmě nic proti rajčatům, ze kterých je vyroben. Kéž by to ale zůstalo jen u nich! Jedna polévková lžíce kečupu obvykle obsahuje jednu čajovou lžičku cukru. Ne, to opravdu není málo… Co dalšího se tváří zcela nevinně, ale život hezky osladí?

Ochucený jogurt není žádné terno

Jogurt existuje s nepřeberným množstvím příchutí. A vy si ho možná kupujete pravidelně, protože zprostředkovává vápník, probiotika a bílkoviny. Spolu s nimi ale máte postaráno i o pořádnou dávku cukru. A to i tehdy, je-li tento mléčný výrobek prezentován jako light! Navíc se v něm nacházejí i umělá sladidla, konzervanty a nejrůznější zahušťovadla, což také není žádná hitparáda.

I zdravá kombucha má temnou stránku

Fermentované potraviny vyvolaly ve světě zdravého stravování nemalé šílenství. Co je na nich tak zvláštního? Procházejí takzvanou mléčnou fermentací neboli kvašením. To je prastarý proces, při kterém se přítomné bakterie živí cukrem a škrobem, čímž produkují kyselinu mléčnou. Právě ta je tajemstvím jejich dlouhé trvanlivosti, přičemž vytváří různé kmeny probiotik, prospěšné enzymy, vitaminy skupiny B a omega-3 mastné kyseliny. Jedním takovým fermentovaným pokladem i kombucha. Věděli jste, že litr tohoto nápoje může obsahovat 50 až 75 gramů cukru?

Zdroj: www.livestrong.com, www.eatthis.com





Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat