Prostreno.cz

Nedostatek mědi a jeho projevy

Ačkoli tělo potřebuje jen stopové množství mědi a nedostatek je tak vzácný, přesto by si někteří lidé příjem tohoto základního a důležitého minerálu měli hlídat. O koho konkrétně se jedná a co hrozí, když je mědi v těle málo?

Je nedílnou součástí různých funkcí, včetně absorpce železa, produkce energie, syntézy červených krvinek a podpory imunitní odpovědi. Měď není jen kovový prvek, ale také základní minerál, jehož nedostatek vyvolává nízký příjem bílkovin v dětství, nadměrný příjem zinku (vyšší než 50 mg/den po delší dobu), gastrointestinální onemocnění, jako je celiakie a cystická fibróza (zde je snížená ovlivňující schopnost střev absorbovat měď) či dědičnost (podle statistik se jedná zhruba o jeden případ z 100 000 porodů a obvykle postihuje muže). A jak se nedostatek mědi vlastně pozná? 

Anémie

Není žádným tajemstvím, že měď je základní živinou pro vstřebávání železa. A když železo chybí, hrozí anémie. Navíc tento stav vede k nízké produkci zdravých červených krvinek.

Špatná imunitní funkce

Nízká hladina mědi je spojena s neutropenií, kdy je snížena tvorba bílých krvinek (neutrofilů). Kvůli tomu neutrofily u lidí s nedostatkem mědi nemohou syntetizovat superoxidy a chránit invazi mikroorganismů. Nedostatek mědi také vede k hromadění neutrofilů v játrech, což má za následek zánět a sníženou funkci T-lymfocytů, jež jsou součástí imunitního systému. Z toho vyplývá, že kdo má mědi málo, je náchylnější k bakteriální infekci a častějším onemocněním.

Neurologické poruchy

Nízká hladina mědi se spojuje i s neurologickými defekty, konkrétně poškozením nervů, svalovou bolestí či zánětem zrakového nervu.

Nemoci kostí

Lidé s nedostatkem mědi vykazují sníženou pevnost kostí, což je běžné u kojenců a malých dětí s podváhou. Křehkost kostí pak vede ke zlomeninám, osteoporóze a dalším kostním abnormalitám.

Ztráta vlasů

Jednou z hlavních funkcí mědi je podpora růstu vlasů. Když se její hladina snižuje, dochází k vypadávání pramenů, a aby toho nebylo málo, i bledé pokožce. Měď se totiž podílí na tvorbě melaninového pigmentu. Pokud máte podezření na to, že mědi nemáte dostatek, budou se vám hodit potravinové zdroje.

Potraviny bohaté na měď

Listová zelenina, včetně špenátu a kapusty, má vynikající obsah mědi a dalších základních živin, jako je vláknina, vitamin K, vápník, hořčík a kyselina listová. Mezi zásobárny patří i zvířecí játra, houby shiitake, sušené ovoce, hořká čokoláda, fazole, brambory, různá semínka (lněná, slunečnicová nebo sezamová) a ořechy (kešu či mandle). Kromě toho, že jsou zdravým zdrojem mědi, mají také vysoký obsah vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Tak jen do nich!

Zdroje: www.healthifyme.com, www.buoyhealth.com, www.wikipedia.org





Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat