Prostreno.cz

Nejzdravější alternativy mouky

Pšeničná mouka je považována za nezdravou složku potravy a stále častěji z jídelníčku mizí. V současnosti jsou velmi oblíbené bezlepkové a nízkosacharidové alternativy. Známe ty nejlepší náhražky mouky. 

Pečení bez mouky – je to vůbec možné? Pšeničná mouka stále patří do každé kuchyně, ale má mnoho takzvaných prázdných kalorií. Pečivo a další potraviny na bázi pšeničné mouky neobsahují téměř žádné živiny, ale jsou bohaté na sacharidy a cukr. To způsobuje rychlý vzestup hladiny cukru v krvi.

Také lidé s intolerancí lepku se musí pšeničné mouce vyhýbat a hledat vhodné alternativy. Je ale opravdu tak snadné nahradit mouku jinými produkty? Přinášíme celou řadu vhodných a zdravých alternativ, které jsou přesně přizpůsobeny příslušným potřebám. 

Kokosová mouka 

Kokosová mouka je zdravější než běžné druhy mouky a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Je obzvláště oblíbená, protože kokosová mouka má nízký obsah sacharidů, je plná bílkovin a má vysoký obsah vlákniny. Pokud zvolíte jako náhradu kokosovou mouku, můžete ji použít k dochucení dezertů i slaných jídel. Kokosová mouka prý také pomáhá při hubnutí. 

Vzhledem k tomu, že kokosová mouka váže vodu rychleji, při dávkování použijete o něco méně kokosové mouky.  

Mandlová mouka

Mandlová mouka jsou v podstatě velmi jemně mleté ​​mandle. Ty jsou navíc zbavené oleje, aby se zachovaly typické pekařské vlastnosti běžné mouky. Mandle jsou plné vlákniny a obsahují málo sacharidů. Pokud si však vyberete mandlovou mouku, měli byste si uvědomit, že má intenzivní chuť a není neutrální. Hodí se proto zejména na pečivo, kterému chcete dodat lehkou marcipánovou příchuť. Mandle jsou dobrým zdrojem bílkovin a stejně jako kokosová mouka jsou bez lepku. 

Ovesné vločky 

Ovesné vločky nebo ovesnou mouku můžete použít jako plnou náhradu pšeničné mouky. K tomu stačí ovesné vločky najemno rozemlít v mixéru. Ovesné vločky jsou plné vlákniny, minerálů, cenných vitamínů a bílkovin, a proto jsou výrazně zdravější než pšeničná mouka. Další výhoda? Dodají těstu nadýchanou konzistenci. 

Proteinový prášek 

Jako náhradu mouky můžete použít i proteinový prášek. Prášek lze použít zejména do sladkých jídel, aby jim dodal extra porci bílkovin. Pokud chcete péct a vařit s proteinovým práškem, můžete jím nahradit jen část mouky a vytvořit pokrmy, které vás zasytí na dlouhou dobu. 

Luštěniny 

Možná jste viděli těstoviny z čočky, cizrny a hrachu, protože luštěniny lze použít i jako náhradu mouky. Mouku lze zvláště dobře použít na pokrmy s orientálním nádechem a další vydatná jídla. Ať už v hash brown, chlebu nebo těstovinách – možnosti použití jsou rozmanité. Luštěniny poskytují vysoký podíl železa a bílkovin a jsou dobré pro zdraví vašich střev. Jsou také plné vlákniny, takže po nich nemáte rychle hlad.  

Pseudo-obilí 

Už jste někdy slyšeli o chlebu quinoa? Jako náhrada mouky lze použít i tzv. pseudoobiloviny. Patří mezi ně pohanková mouka, quinoa nebo amarant, které jsou bezlepkové a dochutí slaná i sladká jídla. Pseudoobilniny přirozeně obsahují mnoho minerálů a vitamínů a dodávají pořádnou porci energie. Texturou se podobají pravému obilí, ale na rozdíl od pšeničné mouky neobsahují lepek.  

Sójová mouka 

Sojová mouka je další bezlepkovou alternativou, která obsahuje hodně bílkovin. Díky tomu je mouka dokonalým zdrojem rostlinných bílkovin. Má ale dost vysoký obsah tuku, který se pohybuje kolem 20 procent. To jsou však ty dobré nenasycené mastné kyseliny. Sójová mouka obsahuje také vitamín B, vápník a železo. 

Lněné semínko 

Lněný šrot může také fungovat jako alternativa k pšeničné mouce. Superpotravina obsahuje velmi málo sacharidů, ale 30 procent rostlinných bílkovin. Proto je ideální pro nízkosacharidovou dietu. Ať už do smoothie nebo müsli, lněnou mouku lze použít, aby vás zasytila. Při pečení byste měli nahradit pouze asi 20 procent pšeničné mouky moukou lněnou. 

Zdroj: www.fuersie.de/kochen-backen/mehlersatz-die-gesuendesten-alternativen-im-ueberblick-9825.html





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat