Prostreno.cz

Vize stravování za 50 let

Sójové mléko, chléb z mořských řas, maso z laboratoře – v posledních letech došlo k četným výživovým trendům a inovacím. Jak ale vypadá jídelníček budoucnosti? Přečtěte si zde, že požitek, zdraví a udržitelnost nemusí být v rozporu – a jak mohou spotřebitelé pomoci utvářet výživu budoucnosti již dnes.

Strava budoucnosti by měla být udržitelná a zdravá. Je však třeba inovací, které zajistí, že lidé budou moci i v budoucnu jíst vyváženou stravu. Protože rostoucí světová populace nemůže být pomocí konvenčních metod dlouhodobě zásobovaná dostatkem potravy.

Světová populace neustále roste. OSN předpovídá do roku 2050 růst o 26 procent na téměř 10 miliard lidí. Toto obrovské množství čelí pouze omezeným zdrojům potravin. Tovární zemědělství a monokultury jsou běžnými reakcemi. Ty ale nejsou zdravé ani udržitelné.

To je důvod, proč se stále více vědců se věnuje výživě budoucnosti. Pomáhají zajímavé alternativy jídla. Některé z nich jsou již trendy.

Jak nahradit obilí?

Obiloviny vyžadují velkou plochu, hodně vody a chemikálií pro hubení škůdců. Řasy jsou slibnou alternativou konvenčního obilí. Jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a vitaminy. To znamená, že například chléb z mořských řas je zdravější než chléb z pšenice a podobně.

Řasy mají ale ještě jednu výhodu: Jeden hektar řas je mnohonásobně produktivnější než jeden hektar obilí. Řasy by tak mohly být využity k zajištění dodávek potravin pro světovou populaci a zamezení hladu. 

Jaké alternativy masa existují?

Kromě sójového řízku a tofu by se v jídelníčku budoucnosti mohly objevit i hmyzí hamburgery. Laboratoře po celém světě navíc zkoumají možnosti výroby masa in-vitro při vysokém tlaku. Výhody masných alternativ nespočívají pouze v ochraně dobrých životních podmínek zvířat a životního prostředí. Z těchto potravin může těžit i zdraví.

Hmyz místo masa: Netradiční – a chutné?

Kromě náhražek masa vyrobených z rostlin se stále více dostávají do centra pozornosti alternativy vyrobené z hmyzu. Mají vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ve srovnání s konvenčními masnými farmami potřebuje hmyz mnohem méně potravy a prostoru. Díky tomu jsou alternativy masa na bázi hmyzu nejen zdravé, ale také udržitelné a šetrné k životnímu prostředí. 

Rostlinné alternativy masa

Náhražky masa jsou v módě. Trh se sójovými produkty vzkvétá: Ať už je to řízek, mleté ​​maso nebo klobása – existuje mnoho vegetariánských nebo veganských alternativ založených na sóji. Oblíbeným základem náhražek masa je ale také mrkev, hrášek nebo nedozrálá špalda.

Všechny jsou na tom z hlediska dopadu na životní prostředí mnohem lépe než srovnatelné množství hovězího masa. Mají také výhody ze zdravotního hlediska: Rostlinné náhražky masa přirozeně obsahují vitaminy a minerály a mnoho z nich také vlákninu. 

Maso ze zkumavky

Zatím nejméně obvyklou alternativou konvenčního masa je maso in vitro nebo laboratorní maso. Vzniká kultivací skutečných živočišných kmenových buněk (např. buněk dobytka) ve speciálním roztoku živin. Konečný výsledek je podobný skutečnému masu – a byl zkoumán již několik let.

Dosud však byla výroba příliš složitá na to, aby se maso z laboratoří dalo sehnat v běžných supermarketech. V současnosti však také neexistují žádné spolehlivé výsledky o tom, jak si maso ze zkumavky skutečně vede z hlediska zdraví, dobrých životních podmínek zvířat a životního prostředí.

Je strava budoucnosti vegetariánská nebo veganská?

Strava budoucnosti nemusí být nutně bezmasá, ale prospěla by jí. I když by maso in vitro bylo dobrou alternativou ke konvenčnímu masu, je otázkou, zda dokáže nákladově efektivně nasytit celou světovou populaci.

Pokud je pro vás obtížné přejít na vegetariánskou nebo veganskou stravu, zkuste být nejprve takzvaným „flexitariánem“. Ryby a maso jako takové si čas od času dáte, ale pak dbejte na druhově vhodný chov a udržitelnost živočišného produktu.

Mimochodem, když budete jíst maso nebo uzeniny jen dvakrát nebo třikrát týdně, děláte nejen něco pro životní prostředí, ale i pro své zdraví. Protože příliš mnoho masa je stále považováno za rizikový faktor velkého množství chronických onemocnění.

Jak lze nahradit v jídelníčku mléko?

Mléčné alternativy jsou v západních společnostech v módě a již několik let jsou pevně ukotveny v sortimentu supermarketů a diskontů. Stejně jako kravské mléko, může být rostlinné mléko prospěšné vašemu zdraví.

Zdroj: www.osn.com, www.futureearth.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat