Prostreno.cz

Báječné přednosti citronového oleje

Nádherně voní, sehnat se dá téměř všude a dokonce za pár korun. Citronový esenciální olej by neměl chybět v žádné domácnosti už jen proto, že pomáhá se stresem, rozumí si s pletí a rozjasňuje nábytek!

Svěží vůně citronu je instinktivně povzbuzující, svěží a stimulující. I proto má citronový esenciální olej, který se extrahuje z kůry citronu a používá se ve zředěné formě, mnoho forem použití od aromaterapie po čisticí roztoky. Bývá nezbytnou součástí nejen ajurvédské medicíny, a to z několika dobrých důvodů. Proč byste si ho měli obstarat i vy?

Zahání chmury

Citronový esenciální olej má chladivé vlastnosti, které dokážou člověka dostat do lepší nálady a zklidnit jeho úzkosti a deprese. Vdechování tohoto oleje snižuje stres mimo jiné působením na dopamin – hormon potěšení.

Ulevuje od ranních nevolností

Mnoho nastávajících maminek se potýká s ranními nevolnostmi během prvního trimestru těhotenství. Naštěstí je prokázáno, že inhalace citronového esenciálního oleje snižuje intenzitu těchto nevolností a zvracení o celých 33 %.

Podporuje zdraví pokožky

Citronový olej je běžnou složkou mnoha pleťových produktů. Při aplikaci na kůži ve zředěné formě má antimykotické a antibakteriální účinky. To jste věděli?

Urychluje hojení

Citronový olej má také úžasné léčivé vlastnosti, urychluje proces hojení a je tak vhodný pro všechny produkty související s kožními problémy. Navíc báječně exfoliuje pleť. Chcete-li si vyrobit vlastní domácí peeling, smíchejte 4–5 kapek citronového esenciálního oleje s malým množstvím ovesných vloček a vody. Naneste na pokožku, proveďte pár krouživých pohybů a nechte 5 minut působit. Ihned pocítíte čisticí a osvěžující vlastnosti tohoto zázraku.

Zlepšuje duševní bdělost

Lehká vůně citronového oleje má trvalý účinek na mysl, prohlubuje koncentraci a podporuje učení. Přidejte 4 až 5 kapek oleje do difuzéru, nebo olej smíchejte s vodou v lahvi s rozprašovačem a provoňte svůj domov.

Renovuje dřevěný nábytek

Čisticí a konzervační vlastnosti citronu z něj dělají perfektní olej pro údržbu nábytku. Ať už váš nábytek potřebuje renovaci nebo nový lesk, nebojte se ho využít. Přidáním pár kapek esence do olivového oleje vytvoříte svůj netoxický prostředek, který zabraňuje vysychání jemných dřevěných povrchů a může nahradit ztracenou vlhkost ve starožitném dřevě. Nezapomeňte použít měkký hadřík.

Zdroje: www.limoneira.com, www.thehealthsite.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat