Prostreno.cz

Nečekané potraviny pro pravidelnou menstruaci

Když se menstruace přestává řídit kalendářem, je třeba jí trochu „domluvit“. Přenechte tento úkol petrželce nebo zázvoru. Ovšem i taková papája má skvělé přesvědčovací schopnosti.

Nepravidelný menstruační cyklus může přinést celou řadu nepříjemných překvapení. Ale proč se dostaví někdy dřív a jindy zase později? Je tu více faktorů stojících v pozadí jeho kalendářních odchylek. Zahrnují kupříkladu chronický stres, podlomené duševní zdraví, užívání některých léků, poruchy štítné žlázy a kupodivu i spánkovou deprivaci. Co se s tím dá dělat? Nabízí se konzumace potravin, které k ustálení cyklu hodně přispívají. Jde konkrétně o tyhle!

Tajný spojenec petrželka 

Historie petržele je vskutku barvitá. Tutu rostlinu měl ve velké oblibě i středověký římský císař Karel Veliký, který ji nařídil pěstovat ve všech svých zahradách. Zčásti prý i proto, že její aroma umělo skvěle zakrýt pach alkoholu v dechu. Za posvátný přírodní dar ji považovali i Řekové, kteří ji však nepoužívali k vaření, ale jako symbol zapomnění. My petržel využíváme hlavně do polévek, vývarů a omáček, a to aniž bychom tušili, že obsažené sloučeniny, jako je myristicin a apiol, napomáhají správné produkci estrogenu, které reguluje měsíční krvácení. Petržele tedy není nikdy dost! Co další spásný zachránce?

Pomocnou ruku nabídne papája

Nedochvilnému menstruačnímu cyklu může „domluvit“ i papája. Také ona má vliv na hormon estrogen, a to díky lykopenu a karotenoidům. Její složení navíc zlepšuje průtok krve, což se příznivě dotkne i děložních svalů. Tím zmírňuje bolestivé křeče úzce spojené s tímto náročným ženským obdobím.

Zahřejte se zázvorovým čajem

Zázvor si kdekdo kupuje proto, že zabírá na porouchané trávení a urychluje léčbu chřipky i nachlazení. Málo se ale hovoří o tom, že jeho příjem může zpravidelnit i menstruaci. Jak to? Tento štiplavý parťák podporuje hormonální rovnováhu a jeho působnost zasahuje i do stahů výše zmíněných děložních svalů. Dělejte si tedy zázvorový čaj častěji, bude to jen k užitku. Dá se jím nakopnout i metabolismus, což přijde vhod vždycky.

Zdroj: www.ndtv.com, www.bebodywise.com, www.pharmeasy.in





Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat