Prostreno.cz

Jedlé kaštany jsou velmi zdravé

K podzimu patří čerstvě upečené kaštany. Nejsou ale jen lahodné, ale i velmi zdravé. Proč?

Kaštany rostou především v oblastech, kde se také pěstuje víno, protože jim vyhovuje mírné klima. Tak podzimní specialitu znají a mají rádi lidé v mnoha zemích kolem Středozemního moře. Naštěstí díky pokroku v dopravě si i obyvatelé severnějších zemí a regionů mohou čerstvé kaštany vychutnat. V prvních chladných podzimních dnech není nic lepšího, než si dát do pusy čerstvě upečené – ještě horké – kaštany.

Kaštany mají pod tvrdou skořápkou ukrytou mimořádně výživnou dužinu. Skládá se převážně ze škrobu a byly jednou ze základních potravin na venkově v horských oblastech po celé jižní Evropě od středověku do konce 19. století pro svou nutriční hodnotu a dobrou sytost. V Itálii a italsky mluvícím Švýcarsku se kaštany po staletí používají k výrobě kaštanové mouky. V současnosti zažívá svůj kulinářský vrchol, zejména mezi lidmi s intolerancí lepku.

V jižních alpských oblastech lidé znají a praktikují tradiční přípravu kaštanů na děrované pánvi s poklicí, která visí na otevřeném ohni. Ve městech je naopak známější kaštanovník, který lahodné oříšky praží ve speciální peci a horké je prodává na ulici.

Jak zdravé jsou kaštany?

Pro mlsouny mají kaštany velkou výhodu: Když je upečete, chutnají lehce sladce a zdravě tak uspokojí touhu po sladkém. Je pravda, že mají relativně vysoký obsah sacharidů a kalorií, ale co se týče obsahu tuku těsně pod 3 procenty, jde o vyloženě libovou svačinu.

Kromě toho kaštany nabízejí cenné živiny. Jejich dužina je bohatá na vitaminy B1, B2, B6 a kyselinu listovou a obsahují také významné množství vitaminu E. Spíše překvapivý je pozoruhodně vysoký obsah vitaminu C, který je jinak v ořechách a semenech velmi vzácný: ve 100 gramech kaštanů je kolem 27 miligramů.

Vysoký obsah vlákniny, která prospívá i střevům a trávení, zajišťuje dobré a trvalé zasycení. Pouhými 100 gramy sníte v podstatě čtvrtinu doporučeného denního množství vlákniny.

Mimochodem: Vzhledem k tomu, že kaštany neobsahují lepek, mohou plody, mouku nebo pečivo z ní bez problémů jíst i lidé s celiakií nebo intolerancí lepku.

Právě proto, že jsou díky vysokému obsahu škrobu tak výživné, mají bohužel kaštany rádi i červi. Ne vždy poznáte napadení zvenčí, ale někdy škůdci zanechají ve skořápce malé otvory, takže můžete tyto kaštany vytřídit. Ujistěte se, že kaštany jsou baculaté a lesklé a skořápka vypadá neporušená. Můžete si udělat test: pokud kaštany klesnou na dno misky ve vlažné vodě, jsou čerstvé – pokud vyplavou nahoru, je lepší je nejíst.

Skladování

Nenechte se zmást tvrdou skořápkou, protože kaštany nevydrží tak dlouho jako jiné ořechy. Mohou vypadat, že by se daly skladovat po dlouhou dobu, ale jejich lahodný vnitřek ztrácí hodně chuti a tvrdne již po několika dnech.

Připravte si tedy kaštany co nejdříve po jejich nákupu. Při pokojové teplotě můžete uchovávat kaštany maximálně týden, v lednici maximálně měsíc. Pokud kaštany uvaříte se slupkou asi 20 minut, pak je oloupete, necháte vychladnout, zabalíte do sáčků nebo plechovek a dáte do mrazáku, vydrží čerstvé dokonce šest měsíců.

Tipy na přípravu kaštanů

Ať už se pečou na otevřeném ohni, v troubě nebo v mikrovlnce, horké kaštany chutnají jednoduše lahodně samotné nebo s trochou másla a soli. Pokud chcete vykouzlit kompletní jídlo, udělejte to jako obyvatelé Alp a podávejte například s pikantním sýrem, salámem a případně salátem a jablečným moštem nebo červeným vínem.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat