Prostreno.cz

Zázvor tlumí silné menstruační krvácení

Trápí vás silné menstruační krvácení? Povolejte bylinku pocházející z Číny nebo Indie, jejíž oddenek se používá jako koření!

Jak poznáte, že máte silné krvácení? Pokud potřebujete vyměnit tampon nebo vložku po méně než dvou hodinách, krvácení trvá déle než sedm dní, nebo se u vás objeví větší krevní sraženiny, může se jednat o menoragii neboli nadměrné menstruační krvácení. Tomuto problému se dá předejít jednoduchým bylinným receptem.

Hlavní problém? Kyselina!

Hlavní příčinou menoragie jsou abnormality v biochemických procesech endometria (výstelky dělohy), konkrétně zjištěnou abnormalitou ve změnách metabolismu kyseliny arachidonové. Tato mastná kyselina pochází z masa a mléčných výrobků a je přeměněna na sloučeniny podobné hormonům známé jako prostaglandiny. Endometrium žen, které mají menoragii, koncentruje kyselinu arachidonovou v mnohem větší míře, než je obvyklé. Zvýšené uvolňování kyseliny arachidonové během menstruace má pak za následek zvýšenou produkci prostaglandinu, což vede nejen k nadměrnému krvácení, ale také k menstruačním křečím. A s tím pomáhá zázvor!

Zázvor nejen na imunitu

Zázvor má dlouhou historii tradičního používání. Obsahuje několik složek, jako je gingerol, gingerdiol a gingerdion, beta-karoten, kapsaicin, kyselinu kávovou a kurkumin. Většina potíží, na které se zázvor (Zingiber officinale) uplatňuje, se týká imunity, bolesti, zánětu a gastrointestinálního systému. Zázvor je obecně považován za vynikající karminativum (látka, která podporuje odstraňování střevních plynů) a střevní spasmolytikum (látka uvolňující a zklidňující střevní trakt).

Studie také prokázaly, že toto úžasné koření působí jako inhibitor cyklooxygenázy a lipooxygenázy, což vede k inhibici syntézy leukotrienu a prostaglandinu. V překladu řečeno, proto se zázvor používá jako protizánětlivý účinek a zároveň analgetikum při bolestivé menstruaci (1), která se lékařsky nazývá dysmenorea. Jelikož má Zingiber officinale  tak hluboké účinky na metabolismus prostaglandinu, který se podílí na nadměrné ztrátě menstruační krve, dá se aplikovat právě i při nadměrně silném krvácení.

Co během menstruace jíst?

Dále, protože menoragie je spojena se zvýšenou dostupností kyseliny arachidonové v děložní výstelce, má smysl snížit příjem živočišných produktů a naopak zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin a dalších prospěšných olejů. Konzumace vyššího příjmu ryb, ořechů a semen a suplementace rybím olejem (2) může přinést příznivé účinky snížením tkáňových hladin kyseliny arachidonové.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518208/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835717/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat