Prostreno.cz

Exotické ovoce na vánočním stole

Kiwano, acerola nebo jackfruit – poznáte exotické ovoce? A protože se Vánoce blíží a mnozí z nás kupují exotické ovoce na vánoční stůl, představujeme to, které seženete v supermarketu.

Banán, ananas, kiwi, papája nebo třeba liči zaručeně znáte. Co ale tropické ovoce, které je méně známé, a proto končí na talíři mnohem méně často?

Výběr exotického ovoce, které u nás na zahradě neroste, je obrovský. Vzácné citrusové plody a další sladké ovoce zaujme jistě nejen svou lahodnou chutí, ale i množstvím vitaminů a minerálů. Proto jsme sestavili seznam všeho chutného ovoce, které možná neznáte.

Kiwano  

Zvenku pichlavě oranžový, zevnitř jasně zelený: Barevné africké ovoce upoutá vaši pozornost! Exotické ovoce po rozkrojení připomíná dužinou a semeny okurky, se kterými je také příbuzné. Plody kiwano mají jemně nakyslou chuť připomínající limetku, mučenku a banán. Kiwano chutná nejlépe vychlazené z lednice. Využijete ho také k přípravě lahodných ovocných salátů, kompotů s dezerty, zmrzliny a dortů nebo pikantních pokrmů z masa a ryb. Jakkoli je ovoce dekorativní, nakrájené ozdobí každé jídlo.

Stejně jako jeho příbuzní (okurka a meloun) se kiwano skládá převážně z vody, a proto je ovoce velmi nízkokalorické. 100 gramů má pouhých 44 kcal. Obsahuje minerály jako železo, draslík a hořčík a také vitaminy B a C.

Pitaya

V supermarketu jsou obvykle k dostání tři druhy: žlutá a červená s bílou dužinou a červená s červenou dužinou. Zralé plody lze skladovat při pokojové teplotě asi dvanáct dní. Pitaya může chutnat kysele nebo velmi sladce a jeho chuť je podobná kiwi, ale není tak intenzivní. Ovoce můžete podélně rozkrojit a vydlabat jako kiwi. Hodí se také do dezertů do ovocných salátů, na dorty nebo jako zmrzlina. Dračí ovoce se skládá asi z 90 % z vody a obsahuje hodně železa, vápníku, fosforu a vitaminů B, C a E.

Rambutan

Toto ovoce vám nesmí chybět. Rambutan je malý, kulatý a pokrytý trny podobnými trsům. Jeho dužnina je bílá s nepoživatelným jádrem. Rambutam chutná sladkokysele a jsou osvěžující podobně jako hrozny. Tropické ovoce je příbuzné liči a původně pochází z jihovýchodní Asie. Chlupaté ovoce lze konzumovat syrové i vařené.

Rambutan je velmi bohatý na bílkoviny, sacharidy, tuky, železo, vápník, vitamin C, pektin, fosfor a flavonoidy.

Acerola

Ovoce vypadá jako třešeň, proto ji v supermarketu najdete také pod názvem barbadoská třešeň. Acerola chutná lehce kysele a připomíná chuť jablek. Ale pozor: Ovoce se rychle kazí, a proto se obvykle zpracovávají na šťávu.

Acerola patří mezi ovoce nejbohatší na vitamin C. Dále obsahuje provitamin A, vitamíny B1, niacin a minerální látky železo, fosfor a vápník.

Opuncie

Opuncie je oválný a jako pěst velký plod se zelenožlutou slupkou, s malými ostrými trny. Má šťavnatou oranžově žlutou dužinu s drobnými jedlými semeny. Plody opuncie voní jako meloun. Při nákupu dbejte na to, aby byla opuncie měkká a šťavnatá, protože ovoce už nedozraje. Opuncie uchováme asi 2 dny při pokojové teplotě, o něco déle v lednici. Zralé plody jsou sladkokyselé a chutnají jako zralé melouny nebo hrušky. 

Opuncie se používá především jako přírodní barvivo do zmrzlin, ovocných šťáv nebo jako krmivo pro zvířata.

Ostnaté ovoce má vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a draslíku.

Kumquat

Kumquat vizuálně připomíná malý pomeranč a podobně i chutná. Ovoce, které pochází z Asie, se často používá ke zdobení pokrmů. Je až čtyři centimetry dlouhý a má žlutou až oranžovou barvu. Skořápka je tenká s velmi jemnými póry. Uvnitř kumquatu najdete několik váčků s jedlými semeny. Nejlepší je jíst ovoce syrové, ale kumquat je také dobrý na džemy, želé nebo zavařeniny. 

V tomto mini ovoci je spousta síly. Obsahuje vitaminy A, B a C. Je také bohatý na draslík, vápník, železo a sodík.

Karambola

Karambola je tropické ovoce, které je známé především svým vzhledem. Je světle až zlatožlutá a také lehce průhledná. V závislosti na stupni zralosti je dužina karamboly měkká a sladká nebo pevná a kyselá. Když ovoce nakrájíte na plátky, vytvoří se malé hvězdičky, proto také nese svůj název „hvězdné ovoce“.

Ovoce ve tvaru hvězdy je bohaté na draslík a vitamin C. Pokud máte problémy s nedostatkem železa, konzumujte hvězdici s mírou, protože má vysoký obsah kyseliny šťavelové, která blokuje vstřebávání železa v těle.

Grenadilla

Plodem je mučenka, velká asi jako slepičí vejce, má hladkou, suchou a lehce dřevnatou slupku, která je oranžová se žlutými skvrnami. Uvnitř plodu je aromatická dužina, která uzavírá malá černá jedlá semena. Chuť je sladkokyselá a lehce připomíná angrešt. Granadillu můžete zpracovat například na šťávy. Ovoce skvěle chutná i jako přísada do dezertů, tvarohu nebo jogurtu.

Plody mají vysoký obsah vitaminů C a B, draslíku a železa a jsou proto velmi zdravé.

Jackfruit

Vyznačuje se žlutou hrbolatou skořápkou a může dorůst délky až 1 metru. Jackfruit je často zaměňován s durianem, který je také známý jako páchnoucí ovoce. Na rozdíl od durianu však jackfruit nevoní výrazně, ale spíše nasládle. Zralý jackfruit chutná jako kříženec mezi ananasem a banánem. Jackfruit používáme především jako náhradu masa, protože vláknitá konzistence je perfektní pro napodobení struktury trhaného vepřového nebo kuřecího masa. Nezralá dužina dokonale absorbuje chuť marinád a koření, protože je téměř bez chuti. 

Jackfruit má vysoký obsah vlákniny a obsahuje vitamin C, betakaroten, hořčík a draslík. Obsahuje také hodně železa, které hraje důležitou roli při krvetvorbě. 

Zdroj: www.fuersie.de/lifestyle/ratgeber/galerie/exotische-fruechte-bilder





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat