Prostreno.cz

Poznejte sílu malých brusinek

V Americe jsou brusinky asi stejně důležité jako jablka, neobejde se bez nich téměř nic. Ale i u nás už jim přicházíme na chuť. Proč malé brusinky mají obrovskou sílu?  

Brusinkami se udržovali v kondici už američtí domorodci a lesní plody rádi sbírali již v roce 1600 i první evropští osadníci. Dnes ještě brusinky pocházejí převážně z USA, ale nyní z obrovských plantáží místo z lesa.

Brusinky patří mezi typické podzimní bobule. Jejich sezona začíná v srpnu a trvá do listopadu. V supermarketech se běžně prodávají do konce prosince.

Syrové brusinky chutnají extrémně kysele a jsou spíše nepoživatelné. Pokud je usušíte, mají stále příjemně nakyslý nádech, ale výrazně zesládnou a samy o sobě pak chutnají velmi dobře.

Jak zdravé jsou brusinky?

O brusinkách se říká, že pomáhají v boji proti cystitidě. V posledních letech se také tvrdí, že brusinky a zejména šťáva z nich funguje jako lék na infekce močového měchýře. Tento účinek však dosud žádná studie neprokázala.

Zda brusinky pomáhají při infekcích močových cest či nikoli, se odborníci zatím neshodli, jisté však je, že obsahují vysoké množství cenných rostlinných látek, jako jsou zejména polyfenoly a antokyany. Ty mají antibakteriální a antioxidační účinek. Antokyany jsou zvláště prospěšné pro ochranu buněk před volnými radikály a pro zdravé cévy, stejně jako pro srdce a oběhový systém.

Tmavě červené bobule mají co nabídnout i v jiných ohledech. Čerstvé brusinky obsahují relativně velké množství vitaminu C, přibližně 11 miligramů na 100 gramů, plus významné množství vitaminů B. Sušené brusinky bodují zejména vysokým obsahem minerálních látek.

I přes vysoký obsah vitaminů byste syrové brusinky měli jíst jen s mírou, protože velké množství může vést k plynatosti a zácpě. Opatrnosti je třeba také při interakci léků a syrových brusinek, protože mohou narušit vstřebávání léčivých látek, které se vstřebávají přes střevní sliznici.

Pokud užíváte takzvaný selektivní inhibitor vychytávání serotoninu (SSRI), jako je fluoxetin, paroxetin, citralopram, escitralopram nebo sertralin, měli byste brusinky svačit jen zřídka. Brusinky obsahují látku, která vede k tvorbě neobvykle vysokého množství tryptofanu ve střevě. To je samo o sobě pozitivní, ale spolu s SSRI může být dávka příliš vysoká.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat