Prostreno.cz

Dvacetiminutová květáková polévka

Předvánoční čas dokáže být pěkně hektický a v samém shonu nezbývá mnoho času na sebe a na přípravu výživného jídla. Mnohdy pak zbytečně sáhneme po rychlých a nezdravých variantách, které nám ve finále místo žaludku naplní hlavu výčitkami.

Pokud si tedy chcete večer po příchodu z práce dopřát výživný a zdravý pokrm, uvařte si rychlou květákovou polévku, která vás zahřeje a zvedne vám náladu. Nemusíte k tomu ani použít čerstvý květák, stačí si koupit mražený květák porcovaný na růžičky, uložit jej v mrazáku a v případě potřeby jen vytáhnout a rovnou vysypat do hrnce.

20minutová květáková polévka

Čas přípravy

20 minut

Ingredience

1 polévková lžíce ghí

1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje

1 střední cibule, nakrájená

1 pórek, nakrájený

2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno

1 malý květák, zbavený košťálu, porcovaný na růžičky

4 hrnky kuřecího vývaru (případně bujón)

Hrnek smetany

Drcený pepř

Postup

1 Ve velkém hrnci na středním výkonu sporáku rozpusťte máslo a olej. Přidejte cibuli, pórek a 1⁄2 lžičky soli a za občasného promíchání vařte (přikryté poklicí) asi 10 minut, dokud cibulka nebude sklovitá, dejte pozor ať ji nepřipálíte! Přizpůsobte výkon sporáku použitému nádobí (měděné a litinové lépe vedou teplo než hliníkové či smaltované).

2 Do cibulky na pánvi vmíchejte česnek a duste další minutu. Přidejte květák, vývar a smetanu, důkladně promíchejte a vařte, dokud květák nezměkne, 15 až 18 minut.

3 Po uvaření sejměte z plotny a nechejte chvíli odstát, aby polévka trochu vychladla (budete ji mixovat mixérem).

4 Pomocí ručního mixéru (nebo klasického mixéru) rozmixujte do hladka. Pokud chcete řidší polévku přidejte trochu vody, pokud chcete hustší krémovou polévku, uberte před mixováním část vody z hrnce a během mixování postupně přilévejte podle toho, jaké konzistence si přejete dosáhnout.

Tip

Pro efektnější servírování si připravte pažitkový olej: Stačí v mixéru nebo food processoru rozmíchat pažitku a pár lžic řepkového nebo olivového oleje, dokud vám nevznikne hladká směs. Tou pak pokapejte polévku na talíři, případně ozdobte praženými semínky na pánvi (slunečnicová, dýňová, sezamová apod.) nebo vlašskými ořechy. Nezapomeňte ozdobit čerstvě mletým pepřem. Pro zahřívací efekt přidejte špetku chilli.

Zdroj: názor autora





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat