Prostreno.cz

Potraviny snižující hladinu cukru v krvi

Proteinová dieta, paleo nebo keto – diet na hubnutí je mnoho. Co je ale skutečně účinné, chcete-li se zbavit především nepoddajného tuku na břiše? Prozradíme vám, jak efektivně zhubnout kontrolou hladiny inzulinu. Známe potraviny, které snižují hladinu cukru v krvi!

Nejen to, kolik kalorií denně zkonzumujeme, rozhoduje, zda přibereme nebo zhubneme. Důležité je také CO jíme.

Pokud přijmete více energie, než využijete, přirozeně přiberete. Proto je nezbytné při hubnutí hlídat si alespoň zhruba příjem kalorií. Pokud se však chcete účinne zbavit nepříjemného břišního tuku s minimální námahou, měli byste zvážit další faktor: hladina inzulinu hraje hlavní roli.

Vysoká hladina cukru vede k tloustnutí

Po každém jídle nám hladina inzulinu stoupá – čím více cukru přijmeme, tím výše se vyšplhá. Aby se hladina cukru v krvi opět snížila, tělo uvolňuje inzulin. Tento proces je pro naše tělo životně důležitý.

Pokud je hladina inzulinu neustále na vysoké úrovni – například kvůli dietě s vysokým obsahem cukrů – stává se to pro naši štíhlou linii problematické. Protože inzulin brání spalování tuků. Tukové buňky se spálí, až když hladina cukru v krvi opět klesne.

Pravidla pro udržení nízké hladiny cukru v krvi

Pokud tedy chcete efektivně zhubnout, musíte se snažit udržet nízkou hladinu cukru v krvi. Jak? Nejezte bez přestávky. Mezi jídly by měly být asi 4 hodiny. Sáhněte po komplexních sacharidech, bílkovinách a zdravých tucích.

Vyhněte se sladkým potravinám a nápojům a jednoduchým sacharidům (jako je bílý chléb nebo těstoviny).

Potraviny, které snižují hladinu cukru v krvi

Následující potraviny mají nízký glykemický index – tedy snižují hladinu cukru v krvi a tím podporují spalování tuků.

Celozrnné výrobky

Na rozdíl od jednoduchých sacharidů, jako je bílý chléb, jsou celozrnné varianty udržitelnější. Způsobují, že hladina cukru v krvi stoupá pomaleji a udrží vás déle syté. Předchází tak chutím a podporuje spalování tuků.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky mají také nízký glykemický index. Jogurt, tvaroh a sýr neobsahují pouze bílkoviny, které zasytí, ale také zabraňují prudkému nárůstu hladiny inzulinu.

Zelenina

Zejména zelená a listová zelenina, jako je špenát, kapusta nebo hlávkový salát, má nízký obsah kalorií a sacharidů a nedovolí, aby se zvýšila hladina cukru v krvi.

Skořice

Koření není jen lahodné na chuť, ale je také nízkokalorické a plné antioxidantů. Skořice podporuje citlivost na inzulín a může snižovat hladinu cukru v krvi. Jednoduše ji přidejte do jídla.

Jablečný ocet

Ocet zvyšuje citlivost na inzulin a může snížit jeho hladinu po jídle. Pokud si dáte dvě polévkové lžíce jablečného octa s jídlem bohatým na sacharidy, hladina inzulinu se opět sníží už 30 minut po jídle.

Česnek

Snižuje hladinu cukru v krvi. Nebojte se tedy poněkud drsného dechu – pozitivní vlastnosti převažují nad těmi negativními! Česnek také snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky.

Čočka

Čočka stejně jako všechny luštěniny se tráví velmi pomalu. Výsledkem je, že hladina cukru v krvi má stále stejnou hladinu, aniž by stoupala drasticky. Pokud jako přílohu místo brambor nebo rýže zvolíte čočku, zpomalí se zvýšení hladiny cukru v krvi asi o 40 procent. Protein, který obsahuje, také snižuje již tak vysokou hladinu krevního cukru.

Kurkuma

Intenzivně žlutý prášek z kurkumy je nejen zdravý, protizánětlivý a antioxidační, ale také snižuje hladinu cukru v krvi. Proto lze kurkumin využít i při cukrovce. Promluvte si však se svým lékařem.

Zázvor

Gingerol obsažený v zázvoru zvyšuje inzulinovou senzitivitu, proto pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru. Používejte zázvor v jídle každý den nebo zalijte plátek horkou vodou a udělejte si čaj.

Zdroj: www.fuersie.de/abnehmen/abnehmen-diese-12-lebensmittel-senken-den-blutzuckerspiegel-7493.html#spargel-lachs





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat