Prostreno.cz

Úpravu trávení zajistí kouzelný hřebíček

Hřebíček má sladkou, poněkud pronikavou chuť a často se používá při vaření a pečení. Je to ovšem víc než jen koření. S čím vším vám pomůže a proč je nezbytnou částí Vánoc?

Celý hřebíček, hřebíček v prášku a hřebíčkový olej. Běžné věci, na trhu dostupné po celý rok. A díky bohu za to. Hřebíček totiž má zdravotní účinky, které pomáhají na mnoha úrovních.

Tiší bolesti zubů

Pokud jde o bolest zubů, účinnou přírodní léčbou je hřebíček nebo hřebíčkový olej. Protizánětlivé a analgetické vlastnosti hřebíčku mají zmírňující účinek na otok kolem infikovaného zubu a s tím spojenou bolest (1). Navíc jeho antiseptické vlastnosti pomáhají bojovat s infekcemi. Jednoduše naneste trochu hřebíčkového oleje na vatový tampon a potřete jím bolavý zub a okolní dásně. Případně můžete rozemlít dva hřebíčky, vmíchat trochu olivového oleje a tuto směs nanést na postižené místo.

Zastavuje zápach z úst

Hřebíček je přírodní antiseptikum a bývá velmi užitečný při odstraňování zápachu z úst, proto patří k běžným složkám zubních past a ústních vod. (2). Hřebíček se zaměřuje na samotný kořen problému tím, že zabíjí ústní bakterie, které jsou často zodpovědné za nepříjemný odér. Rozžvýkejte pár kousků tohoto koření a během pár minut bude váš odporný dech pryč.

Léčí nevolnost a zvracení

O hřebíčku se předpokládá, že pomáhá zmírnit nevolnost díky svým aromatickým a uklidňujícím vlastnostem. Lze je dokonce použít k léčbě těhotenských a ranních nevolností. To vše se připisuje vysokému množství fenolických sloučenin s několika biologickými aktivitami, včetně antibakteriálních, antifungálních, insekticidních a antioxidačních vlastností (3). Pro úlevu od nevolnosti dejte pár kapek hřebíčkového oleje na kapesník a vdechujte jeho vůni. Můžete také žvýkat jeden nebo dva hřebíčky.

Zlepšujte trávení

Díky svým vlastnostem, jež zabraňují tvorbě plynů, hraje hřebíček klíčovou roli při zachování zdraví trávicího traktu. Podporuje trávení tím, že stimuluje produkci trávicích enzymů a žaludečních kyselin v trávicím traktu, což umožňuje snadné a rychlé zpracování potravy (4). Pro Vánoce jako stvořené!

Hřebíček dále uvolňuje výstelku gastrointestinálního traktu, čímž zmírňuje bolest žaludku a ulevuje od průjmu. Kromě toho se traduje, že bývá účinný při léčbě peptických vředů, neboť aktivuje sekreci žaludečního hlenu, který tvoří výstelku žaludku. Z tohoto důvodu hřebíček přidávejte do jídel.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075701/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21397894/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8588428/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat