Prostreno.cz

Koření s působivými zdravotními přínosy

Koření dokáže našim pokrmům dodat neuvěřitelnou chuť, barvu, rozmanitost a vůni, ale je také nabité účinnými sloučeninami, které mají neuvěřitelné zdravotní přínosy. 

Koření, ať už ho zamícháte do kari nebo do krémového latté, je dokonalým doplňkem, který posune každé jídlo nebo nápoj na další úroveň. Má ale také značné zdravotní hodnoty. V průběhu historie se koření jako kurkuma a skořice používalo pro své léčivé účinky, protože mají protizánětlivé vlastnosti, které podporují náš imunitní systém a pomáhají snižovat riziko onemocnění, jako je cukrovka a vysoký krevní tlak.

Jaké koření bychom měli všichni přidávat do svého jídelníčku?

Kurkuma na záněty

Kurkuma má aktivní sloučeninu zvanou kurkumin, silný antioxidant, který se po staletí používá v tradiční medicíně. Může pomoci snížit bolest kloubů u lidí s osteoartrózou (převládající onemocnění kloubů) a může dokonce chránit před srdečními chorobami. Pokud netrpíte artritidou, vyplatí se kurkumu konzumovat, protože kurkumin může pomoci bojovat proti zánětům v těle. 

Zázvor na nevolnost

Hlavní sloučenina obsažená v zázvoru je další silný protizánětlivý a antioxidant. Zázvor může být vysoce účinný proti nevolnostem, zejména ranní nevolnosti, a může po pravidelné konzumaci zázvorového prášku u lidí s diabetem 2. typu výrazně zlepšit hladinu cukru v krvi.

Skořice pro stabilní hladinu cukru v krvi

Skořice, aromatické koření s tolika výhodami, může pomoci zlepšit trávení a krevní oběh v našem těle. Jednou z jeho hlavních pozitiv je příznivý účinek na hladinu cukru v krvi.

Česnek na imunitu

Česnek sice není koření, ale často se používá k dochucení pokrmů. Většina z nás česnek miluje a má to dobrý důvod – nejenže jídlo chutná úžasně, ale je také velice zdravé. Je ideální pro zimní měsíce, protože může podpořit váš imunitní systém. Česnekové doplňky měly významný vliv na snížení krevního tlaku u lidí, kteří mají vysoký krevní tlak. 

Kajenský pepř pro ochranu před poškozením buněk

Kajenský pepř je jedním z nejpálivějších koření. Naštěstí ho nemusíte přidávat mnoho, abyste získali všechny jeho účinky. Má vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají udržovat naše buňky zdravé a chrání je před poškozením. Navíc kapsaicin, fytonutrient obsažený v kajenském pepři, který mu dodává jeho pikantnost, prokazatelně snižuje záněty v těle, a působí tak preventivně proti chronickým onemocněním.  

Zdroj: www.stylist.co.uk/health/top-five-spices-health-benefits/735247





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat