Prostreno.cz

Jak se skutečně zbavit tuku v dolní části břicha

I když vás to možná překvapí, tuková tkáň na břiše je životně důležitá. Chrání vnitřní orgány a je důležitým zdrojem energie pro tělo. Ale břišní tuk, tedy nadbytek tzv. viscerálního tuku pod břišní stěnou, nejen že nevypadá dobře, tlačí vás díky němu džíny – ale škodit může i vašemu zdraví. 

Břišní tuk, zejména v oblasti pod pupíkem, je nenáviděnou problémovou partií mnoha žen. Jedním z důvodů je velké množství živin, které přijímáme naší moderní a bohužel často velmi nezdravou stravou. Břišní tuk doslova krmíme, protože přebytečnou energii tělo nedokáže využít, a proto ji ukládá do tukových zásob na břiše. Naši předkové je mohli používat alespoň jako ochranu před mrazivými teplotami, což už v naší moderní společnosti samozřejmě neplatí. Tělo neví, co s nadměrným množstvím živin, a tak "pneumatiky" na podbřišku rostou.

Typickými důvody, proč má mnoho štíhlých lidí také větší bříško, je nedostatek pohybu v běžném životě, nedostatek spánku a časté stresové situace. Když jsme ve stresu, tělo uvolňuje hormon kortizol. Tím pádem nepřeměňujeme živiny na energii, ale okamžitě je ukládáme jako polštář na břiše, takříkajíc jako zásoby pro případ nouze.

Břišní tuk na spodní části břicha je nebezpečný

Břišní tuk v podbřišku se také označuje jako viscerální tuk a stává se stále více středem zájmu lékařů. Na rozdíl od tkáně na stehnech a pažích může tento typ tuku způsobit onemocnění, jako je diabetes nebo výrazně zvýšit riziko mrtvice, vysokého krevního tlaku či infarktu. Boj proti nepříjemným tukovým usazeninám na břiše je nejen výhodou pro postavu, ale také chrání zdraví našeho těla.

Jak se zbavit tuku v dolní části břicha?

Správná strava

Rychlé občerstvení, hotové výrobky z mrazáku, přemíra sladkých a tučných jídel – to jsou největší nepřátelé plochého břicha. Pokud se chcete s tukem na břiše navždy rozloučit, měli byste věnovat pozornost následujícím bodům: 

Změňte své stravovací návyky

Místo limonády a ovocného džusu spoléhejte více na neperlivou vodu a bylinkové čaje, místo čokoládové tyčinky raději kousněte do jablka –tím ušetříte spoustu cukru a prázdných kalorií!

Zvyšte příjem vlákniny z celozrnných produktů, čerstvého ovoce a zeleniny – zasytí vás na dlouho, mají málo kalorií a optimálně podpoří trávení.

Vyhněte se alkoholu, protože gin s tonikem, Aperol Spritz a další brzdí metabolismus a břišní tuk roste rychleji.

Přidejte bílkoviny pro budování svalů

Svaly spalují tuky, takže vysoce kvalitní bílkoviny z rostlinných a živočišných zdrojů by měly doplňovat váš jídelníček a tréninkový plán, protože pomáhají budovat svaly.

Nespěchejte

Místo toho, abyste jídlo hltali rekordní rychlostí, měli byste si na jídlo dávat velký pozor, jíst ho vědomě a dobře ho žvýkat. Tímto způsobem se rychleji zasytíte.

Sportujte

Jestliže množství kalorií, které denně přijímáme potravou, nekompenzujete cvičením a sportem, vzniká typický tuk v podbřišku. Abyste se zbavili tuku na břiše, je důležité pravidelně cvičit. Pokud chcete zhubnout konkrétně v oblasti podbřišku, měli byste cvičit cviky na břišní svaly, jako jsou kliky a planking. Stejně tak byste měli podpořit i celkový proces spalování tuků v těle, nejlépe chytrou kombinací silového tréninku s volnou vahou a kardio jednotkami, jako je běh, jízda na kole, tanec, plavání nebo box. Mezi tím se také doporučuje relaxační procházka nebo lekce jógy, zvláště pokud se vás týká následující bod...

Zamezte stresu

Stres je jed pro tělo – a pro štíhlý pas. Ve stresu nadledviny uvolňuje vysoké množství stresových hormonů jako je kortizol. V důsledku toho si tělo myslí, že je v život ohrožující situaci, a rychle ukládá živiny do tukových zásob, které má pro případ dalších naléhavých případů. A z evolučních důvodů se hromadí jako břišní tuk.

Nejlepší způsob, jak se zbavit stresu? Zařaďte relaxační cvičení do každodenního života, najděte rovnováhu v práci (např. při sportu nebo aktivitách s přáteli), snižte nároky na sebe a dopřejte si pauzu s horkou koupelí nebo masáží. 

Zdroj: názory autora - celý článek





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat