Prostreno.cz

Minestrone je ideální polévkou pro chladné počasí

Existuje několik důvodů, proč je italská polévka minestrone tak výjimečná. Ingredience v této polévce poskytují dokonalý chuťový zážitek i četné zdravotní výhody, které oceníte nejen v lednu!

Je prostě úžasná. K přípravě polévky minestrone potřebujete 1 lžíci olivového oleje, 1/2 šálku nakrájené cibule, 1/3 šálku nakrájeného celeru, 1 mrkev nakrájenou na kostičky, 1 nasekaný stroužek česneku, 4 šálky kuřecího vývaru bez tuku a s nízkým obsahem sodíku, 2 velká rajčata (zbavená semínek a nakrájená), 1/2 šálku nakrájeného špenátu, 1 plechovku nebo asi 1 a 1/2 šálku fazolí bez přidané soli, 1/2 šálku nevařených celozrnných malých skořápkových těstovin, 1 malou cuketa nakrájenou na kostičky (asi 1 šálek) a 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky.

Za pár minut je hotovo

Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni olivový olej. Přidejte cibuli, celer a mrkev. Duste do změknutí, asi 5 minut. Přidejte česnek a pokračujte ve vaření další minutu. Vmíchejte vývar, rajčata, špenát, fazole a těstoviny. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 10 minut. Přidejte cuketu. Přikryjte a vařte ještě dalších 5 minut. Následně polévku sundejte z ohně a vmíchejte bazalku. Nalijte do jednotlivých misek a ihned podávejte.

Polévka je vhodná pro redukční dietu

Polévka minestrone má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což z ní dělá zdravou volbu pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet zdravou váhu. Existuje přitom mnoho různých receptů na minestrone, ale všechny mají jedno společné: všechny jsou pro zdravé. Další výhodou je, že minestrone lze vyrobit prakticky z jakékoli zeleniny, kterou máte po ruce, takže je to skvělý způsob, jak spotřebovat zbytky a neplýtvat potravinami.

Když jste pořád unavení

O minestrone se říká, že snižuje riziko onemocnění srdce, zlepšuje trávení, vyrovnává hladiny glukózy a posiluje imunitní systém. Jelikož obsahuje těstoviny neboli komplexní sacharidy, do těla pomalu uvolňuje energii, která obvykle v zimních měsících chybí. Toto pomalé uvolňování energie zabraňuje skokům v hladině cukru v krvi, což znamená, že nedojde k náhlému poklesu cukru, jež se často objevuje po konzumaci jednoduchých sacharidů, jako je bílý chléb nebo sladké dezerty.

Ochrana před volnými radikály

Minestrone je nabitá vitaminy, minerály a antioxidanty, stejně jako dalšími živinami, které jsou nezbytné pro dobré zdraví. Jeden šálek polévky minestrone poskytuje více než polovinu denního doporučeného příjmu vitaminu A a také významné množství vitaminu C, železa a hořčíku. Polévka také obsahuje řadu prospěšných antioxidantů, včetně lykopenu a luteinu. Tyto antioxidanty pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály.

Dieta postavená na této polévce pomáhá při redukci hmotnosti. Udává, že díky ní můžete zhubnout až pět kilogramů za týden. Nepovažuje se však za zcela vyváženou dietu, lze ji držet pouze krátkodobě, maximálně 7 dní.

Zdroje: www.eatlikeanitalian.com, www.mayoclinic.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat