Prostreno.cz

Vliv kortizolu na břišní tuk

Máte problém s usazováním tuku na břiše (zejména ve spodní části) a to i navzdory tomu, že dodržujete stravu, pravidelně se hýbete a na zbytku těla se vám daří tuku zbavovat?

Možná je na vině kortizol (jinak známý jako stresový hormon), který se tvoří v nadledvinách. Jeho hladina je zvýšená, pokud zažíváme zvýšenou úzkost nebo stres, a snížena, když jsme v uvolněném stavu. Pokud hladina kortizolu prudce stoupne, veškerá tělesná energie jde do zvládání stresoru místo toho, aby regulovala jiné tělesné funkce, jako je například trávicí a imunitní systém.

Přesně proto jste náchylnější k onemocnění vždy, když vás někdo systematicky vytáčí, především, pokud máte stresující zaměstnání.

Abychom ale kortizolu nekřivdili a neházeli na něj svou rýmu nebo chřipku, která na nás dosedla po náročných týdnech v práci, pojďme si uvést na pravou míru, proč tomu tak vlastně je, a že kortizol je vlastně kamarád, který vás zachrání, když vám jde tzv. o kejhák.

Pokud vás v přírodě pronásleduje např. medvěd, nemusíte se obávat nachlazení, a zcela upřímně je vám v tu chvíli jedno i to, jestli máte hlad. Kortizol to vše vypne a tělo se soustředí pouze na jedno: přežít.

V běžném životě tedy správná hladina kortizolu v těle pomáhá regulovat váhu, chuť k jídlu, tělesný metabolismus, krevní tlak a glukózu, což ovšem neplatí, když jste v chronickém stresu. V tom případě můžete zaznamenat zvýšenou úzkost nebo depresi, bolesti hlavy, problémy s pamětí, zažívací problémy, oslabenou imunitu, přibírání na váze, nespavost, prediabetes a v neposlední řadě dříve zmíněný problém, jenž se dá popsat jako „kortizolové bříško“, které mají i velmi hubení lidé, kteří jinak na zbytku těla nemají skoro žádný tuk.

Co s tím?

Zvládání stresu a úzkosti se snadněji řekne, než udělá, to je pravda. My se však s vámi podělíme o několik způsobů, které vám mohou pomoci snížit hladinu kortizolu a udržet si klidný stav mysli i v dnešní opravdu náročné době.

Jezte plnohodnotnou, rostlinnou stravu.

Nezdravá strava, přidané cukry, průmyslově zpracované potraviny a nadbytek umělých sladidel hladinu kortizolu navyšují, a navíc vás vystavují riziku vysokého krevního tlaku a diabetu. Ujistěte se proto, že přijímáte dostatek vlákniny (ovoce a zelenina jsou skvělými zdroji), protože vláknina pomáhá regulovat střevní bakterie, což zase pomáhá regulovat hormony. Správná strava je opravdu důležitá – pomůže vám vyhrát 80 % bitvy.

Doplňky stravy

Hned v úvodu si řekněme, že doplňky stravy by neměly nahrazovat dobře vyváženou stravu a měly by být konzultovány s lékařem. Nicméně pokud je to doporučeno, nejdůležitějším minerálem je hořčík, který pomáhá regulovat hladinu kortizolu. Pak jsou to: Vitamin B12, kyselina listová a vitamin C, které rovněž mohou pomoci s odbouráváním kortizolu.

Snižte příjem kofeinu

Lidé s chronickým stresem mohou trpět chronickou slabostí a vyčerpáním, což vede často ke spoléhání se na kofein, aby celý den nějak vůbec přežili. Je to začarovaný kruh: kofein vyprchá a vyčerpání se vrátí v ještě větší síle. Kofein navíc hladinu kortizolu zvyšuje, přitom neřeší samotnou podstatu problému, kterým je vyrovnávání hormonů.

Dopřejte si dostatek spánku.

Aby tělo mohlo regenerovat a vyrovnávat hladiny hormonů, potřebuje alespoň sedm až osm hodin spánku. A přesto se tak podstatná věc často odsouvá v našich uspěchaných životech na vedlejší kolej.

Pravidelně cvičte

Aktivita 30 až 50 minut denně je standard, který je doporučen snad v každé publikaci o zdravém životním stylu. A procházky se psem se nepočítají – chce to se pořádně zadýchat, vyplavit ze sebe stres a vstřebat endorfiny. Běh, jízda na kole, fotbal, posilování ve fitku, kruhový tréning, volba je na vás.

Věnujte se koníčkům

Hra na hudební nástroj, kreslení, ruční práce, zahradničení – praktikování činností, které vám přinášejí radost, jsou užitečným rozptýlením od stresujících myšlenek a situací. To ví přece každý.  Ale málokdo to uvede do praxe. Proto je na čase to změnit, co říkáte. 

Nenechte se ovládat strachem

Poddávat se strachu vede k nevhodným, impulzivním rozhodnutím, která bychom jinak nedělali. Nezahlcujte se negativními zprávami, články, diskuzemi a polemizováním, stále dokola. Odstřihněte se od lidí, kteří se vyžívají v tragédiích a změňte prostředí okolo sebe.

Závěr

Nemusíte praktikovat všechny tipy naráz. Nejlepší způsob, jak dosáhnout trvalých pozitivních změn, je dělat to postupně. Zařaďte do své rutiny jeden nebo dva tipy najednou, dokud se z nich nestane zvyk, a pomalu přidávejte další.

Zdroje: názor autora, www,henryford.com/blog/2020/05/how-to-lower-your-cortisol-levels





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat