Prostreno.cz

Esenciální oleje nevhodné při těhotenství

Těhotenství je radostný, někdy trochu komplikovaný, ale jinak obohacující zážitek, během kterého ženské tělo prochází lecjakými výzvami od ranních nevolností po obavy, stres a úzkosti. Pomohou éterické oleje? A které při graviditě nejsou bezpečné?

Je v pořádku si připustit, že těhotenství je kromě těch příjemných zážitků i stresující a náročné. Nebylo by hezké, kdyby byly k dispozici přírodní léky, které by pomohly v boji proti těhotenské úzkosti i nepříjemnému zvracení? Dobré zprávy, éterické oleje jsou tu, aby pomohly! Mají však své limity.

Od historie po současnost

Esenciální oleje jsou třídou odpařovacích aromatických olejů získaných z rostlin. Známky o nich se objevily již ve spisech starých Řeků, Římanů i Egypťanů. Tyto starověké národy vyvinuly techniky používané k extrakci éterických olejů z jejich přirozených rostlinných stanovišť destilací a lisováním. Voňavé silice se používaly pro léčivé, kosmetické i relaxační účinky. Zatímco přírodní léčení, regenerativní a uklidňující výhody znějí dobře, ne všechny silice jsou během těhotenství bezpečné.

Tři důležité věci

Za prvé, je důležité vybrat si opravdu prověřeného dodavatele, který přináší čisté, vysoce kvalitní terapeutické éterické oleje. Levné lahvičky z tržnice nechte v regále. Za druhé, používání esencí vždy konzultujte se svým lékařem. Zvláště v prvním trimestru, kdy se plod vyvíjí, je opatrnost namístě. Za třetí, není vhodné aplikovat nezředěné éterické oleje přímo na pokožku. Místo toho by se měly vdechovat prostřednictvím difuzéru.

Kterým silicím se vyhýbat?

Myslete na to, že mnoho éterických olejů v těhotenství pomáhá, ale některé druhy jsou spojeny s negativními vedlejšími účinky, včetně vyvolávání kontrakcí. Za bezpečný se považuje kardamom, pak taky zázvor, kadidlo, heřmánek, levandule, neroli, růže, pelargónie, citron, pačuli či santalové dřevo. Naopak se nedoporučuje pelyněk pravý, pelyněk estragon, anýz, cedr, fenykl, bazalka, bříza, kafr, šalvěj muškátová, máta peprná, rozmarýn, tymián, túje, libavka, yzop nebo muškátový oříšek.

Opět je žádoucí diskutovat o používání éterických olejů s aromaterapeutem, jenž může doložit dosažené vzdělání získané na některém z aromaterapeutických institutů, porodníkem nebo gynekologem. Těhotenství, příznaky a potenciální rizikové faktory jsou u každé ženy jiné.

Zdroje: www.morelandobgyn.com, www.thebump.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat