Prostreno.cz

Správné servírování italských gnocchi

Malé knedlíčky, které si vychutnáte převážně v Itálii, jsou velmi, velmi populární. Odkud se gnocchi vzaly a proč je milují snad úplně všichni?

Historii italských noků lze připsat řadě různých míst. Zatímco většina lidí si tyto knedlíky (gnocchi) spojuje se severní Itálií, lze je nalézt po celém poloostrově, a to v různých podobách. Vyrobené jsou z různých základních surovin, ke kterým patří mouka, kukuřičná či kaštanová mouka, krupice, chléb, ricotta, nebo zelenina od dýně přes špenát až po tradiční brambory. Gnocchi jsou obecně jídlo prvního chodu nebo alternativa polévek a těstovin. A okouzlí malé i velké.

S prvními knedlíčky přišli Římané

V Itálii existují různé regionální druhy noků, podle toho, kde se nacházíte. Gnocchi alla Romana je například římský pokrm vyrobený z krupice. Ostatně, traduje se, že s prvními noky přišli právě Římané, kteří smíchali vodu a mouku a následně tvořili kuličky, které se pak vařily ve vroucí vodě. Co se týče omáček, tak noky se podávají s rajčatovým nebo sýrovým „přelivem“, masovou omáčkou, bazalkovým pestem, rajčaty nebo mozzarellou. Vždy záleží na místních gurmánských preferencích. Už jste si někdy připravili domácí?

Jak gnocchi podávat?

Zatímco tradiční rajčatová omáčka a gnocchi kombinace mohou být rozpoznatelné, noky lze servírovat mnoha způsoby. Častá je i máslová omáčka se šalvějí. Do másla nebo extra panenského olivového oleje zamíchejte noky s malými pikantními ingrediencemi, jako jsou opečené piniové oříšky, žampiony a troška smetany. Oblíbené jsou i citronové gnocchi s hráškem a špenátem, jejichž součástí je sýr ricotta. Ovšem i pesto s bazalkou nebo sušenými rajčaty dodává nokům svěží říz, aniž by se prodlužovala doba vaření.

Zimní varianty nahrazují ty jarní

Zatímco tradiční pesto se vyrábí z tvrdého parmazánu získaného z kravského mléka, můžete použít jemnější sýry, jako jsou alternativy mléka kozího nebo ovčího. Gnocchi se vaří ve velkém množství osolené vody. Jakmile vyplavou na hladinu (což trvá asi 6 minut), tak se nechají vařit ještě jednu minutu a teprve poté se děrovanou naběračkou přendávají do vybrané omáčky. Ta nutně nemusí být hustá a hutná, existují i jarní varianty, kupříkladu z brokolice, omáčky ale mohou být vyrobeny z jakékoli zeleniny, kterou máte po ruce. Noky podávejte se strouhaným parmazánem, ten funguje jako tečka „na dortu“.

Zdroje: www.eatlikeanitalian.com, www.amarorestaurant.com, www.wikipedia.org





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat