Prostreno.cz

Křupavá kuřecí kůže je vynikající zdravou pochoutkou

Křupavá kuřecí kůže je jednou z těch nejlepších pochoutek, kterou si můžete dopřát. Nebo nemůžete? Proč se o ní vlastně říká, že je tak nezdravá?

Člověk míní, věda mění. Čert aby se v tom vyznal! Jednou je jídlo, například vejce, považováno za „zdravé“, pak se najednou přes noc dostane na světlo nějaká „zaručená“, znepokojivá informace, kvůli které ho odborníci odsoudí, přičemž za pár týdnů nebo měsíců se vejce opět dostane na seznam vhodných potravin pro tohle a tamto. Jednou z dalších dobrot, jež se neustále přesouvají z kategorie „toto nejez“ do kategorie „klidně si dej“, patří i všudypřítomná kuřecí kůžička. (Ano, ta pečená, křupavá a voňavá.)

Než se o jídle začalo víc přemýšlet

Existují záznamy již ze starověkého Řecka, které dokládají, že se kuřecí kůže upravovala na různé způsoby. Nyní se běžně podává třeba na Filipínách, kde se zvesela smaží. Toto jídlo je známé jako je hicharon manok. Ne každý ho však zvládne. Většina lidí kuřecí kůži začala svědomitě odstraňovat hned poté, co ji nutriční poradci zavrhli.

Proč ano a proč ne?

Jedním z důvodů, proč kuřecí kůže upadla do nemilosti, je její obsah tuku. 100 gramů syrové kuřecí kůže obsahuje zhruba 40 gramů převážně nasyceného tuku a průměrně 350–400 kCal. Klíčové je tedy nesníst kuřecí kůže příliš mnoho. Jinak má ve své podstatě i příznivé účinky na zdraví.

Obsahuje zdravou kyselinu olejovou, která podle vědců vykazuje účinky v celé řadě fyziologických funkcí, přičemž některé studie naznačují kromě její schopnosti usnadňovat hojení ran i příznivý vliv na rakovinu, autoimunitní a zánětlivá onemocnění (1).

Kromě toho kuřecí kůže ve stogramové porci nabízí také 20 gramů bílkovin spolu s malým množstvím železa, draslíku a vápníku. Jako bonus tu funguje absence cukru. Kuřecí kůže také může vykazovat vlastnosti proti stárnutí, protože v sobě ukrývá aminokyselinu glycin, která pomáhá podporovat produkci kolagenu – a ten udržuje pokožku pružnou a předchází osteoartróze (2).

Způsoby, jak začlenit kuřecí kůži do zdravého jídelníčku

Kromě pojídání kůže z pečených kuřecích prsou existují i další způsoby přípravy a podávání. Pečené křupavé předkrmy z kuřecí kůže, známé také jako škvarky, si leckdo nedokáže vynachválit. A už jste zkusili tacos právě z kuřecí kůže? Dobrým tipem je i naběračka – jednoduše pečenou kůži použijte k nabírání pomazánek a dipů.

Pamatujte však, že zatímco grilování, pečení a opékání je v pořádku, smažení ne, protože může výrazně zvýšit obsah tuku (a kalorií). Stejně jako u většiny všeho ostatního v životě je nejlepší si kuřecí kůži dopřát jen občas a s mírou.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23278117/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6153947/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat