Prostreno.cz

Potenciální zdravotní výhody květáku

I když jeho cena v posledních dnech vzrostla, stále se vyplatí ho jíst. Květák patří k nutričně nabitým potravinám a je oslavován jako nízkosacharidová náhražka rýže. Věděli jste, že podporuje imunitu?

Snadno rozpoznatelný květák nemusí být bílý. Existují fialové, oranžové a zelené odrůdy, ale bez ohledu na barvu má každý kus podobnou chuť – jemnou, ořechovou a mírně sladkou. Květák se dá jíst syrový nebo tepelně upravený, je však nutné poznamenat, že u syrové varianty se musí počítat s mírnou hořkostí. Květák jako takový nabízí mnoho potenciálních zdravotních výhod. Které si zamilujete i vy?

Bojuje proti volným radikálům

Květák je součástí rodiny brukvovitých rostlin, takže bývá bohatý na speciální typy antioxidantů nazývaných fotochemikálie. O těch je známo, že pomáhají bojovat proti volným radikálům, které způsobují poškození a stárnutí našich buněk (1). Květák ovšem patří i k zásobárnám antioxidantů, jako jsou anthoxantiny, flavonoidy, chlorofyl, kvercetin a kyselina kumarová. Strava bohatá na antioxidanty může pomoci zmírnit škodlivé účinky volných radikálů, má pozitivní účinky na nemoci, jako jsou kardiovaskulární onemocnění či osteoporóza (2).

Chrání před zánětem

Můžeme říct, že zánět je tichý zabiják. Pokud je chronický, přispívá k některým z hlavních nemocí a bývá příčinou srdečních chorob, rakoviny, cukrovky a onemocnění ledvin (3). Zánětu nahrává mnoho faktorů a mezi ně patří i výběr potravin. Dobrou zprávou je, že květák zánět naopak snižuje (4).

Podporuje imunitní systém

Pomeranče, papriky, jahody – toto ovoce a zelenina má vysoký obsah vitaminu C, jež se spojuje s obranyschopností imunitního systému. Ovšem ani květák se nenechá zahanbit. Na 100 gramů jedlé části připadne 69 miligramů céčka. Vitamin C přispívá k imunitní obraně podporou různých buněčných funkcí jak vrozeného, tak adaptivního imunitního systému (5).

Je spojencem zdravých kostí

Květák je jediná bílá zelenina bohatá na vitamin K rozpustný v tucích. Káčko má v těle důležité funkce, z nichž některé se stále objevují. Výzkum ukázal, že vitamin K je molekula proti kalcifikaci – v klinické studii bylo prokázáno, že snižuje výskyt zlomenin (6). Hlavní role této živiny v těle však spočívá však ve srážení krve. (Bez srážení krve by rány nadále krvácely a v důsledku toho by se nemohly hojit.)

Tělu dodává vlákninu

Vláknina je jednou z nejdůležitějších živin. Šálek vařeného květáku má téměř 3 gramy vlákniny, jež je nejčastěji spojována s podporou zdraví střev, ale je to také živina prospěšná pro srdce. Snižuje totiž riziko srdečních onemocnění (7).

Zdroje: (1) www.intechopen.com/chapters/60884, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8688374/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5488800/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4063312/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600246/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5731843/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat