Prostreno.cz

Detoxikace jater krok za krokem

Nezdravé jídlo a nadměrné pití alkoholu jsou hlavními příčinami toxinů v játrech. Prozradíme vám, zda můžete játra detoxikovat a jakými potravinami můžete játrům pomoci.

Játra mají na starosti detoxikaci v našem těle. Také ukládají živiny a řídí metabolismus. Játra kromě kůže odfiltrují nejvíce patogenů a metabolických produktů ze všech orgánů a vyloučí je ledvinami nebo žlučí. Mezi tyto odpadní produkty patří látky jako alkohol, nikotin nebo léky. Přestože jsou naše játra velmi robustní, příliš mnoho toxinů může játra poškodit.

Často si ani nevšimneme, že jsou na tom naše játra špatně. Zdravou stravou a vyhýbáním se alkoholu můžete ale svá játra ochránit. O některých potravinách se také uvádí, že mají obzvláště pozitivní vliv na detoxikační orgán.

Tyto toxiny poškozují játra

Pokud chcete svým játrům ulevit a podpořit jejich detoxikaci, měli byste se vyhnout alkoholu a nikotinu, sladkostí a slazených jídel nebo nezdravých tuků. Dále může játrům škodit také nedostatek pohybu a málo spánku.

Které potraviny přirozeně detoxikují játra

Obecně platí, že nejlepším způsobem, jak chránit játra, je vyvážená strava a vyhýbání se „jedům“. O některých potravinách se ale tvrdí, že mají na organismus a detoxikace obzvlášť pozitivní účinek. Jsou to například:

Para ořechy

obsahují hodně zinku, který může pomoci játrům při regeneraci.

Brokolice 

obsahuje glukosinoláty, které pomáhají játrům bojovat s určitými toxiny. Látka se nachází mimo jiné také v ředkvičkách.

Hořčiny

například z čekanky nebo artyčoků, stimulují činnost jater.

Citron 

pomohl snížit poškození jater alkoholem při pokusech na myších.

Artyčoky 

Obsahují cynarin, který může chránit játra.

Lněný olej 

obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají detoxikaci jater.

Jaterní zábaly

Jaterní zábaly umožňují rychlejší detoxikaci jater. Vlhké teplo stimuluje prokrvení jater a údajně zvyšuje jejich výkon. Pokud chcete zábaly vyzkoušet, připravte si termofor, malý ručník a běžný ručník. Naplňte termofor horkou vodou. Ponořte malý ručník do teplé vody a dobře ho vyždímejte. Následně přiložte teplý vlhký ručník na játra (najdete je vpravo pod žebry hrudníku), na něj položte termofor a omotejte větším ručníkem kolem dokola co nejtěsněji. V klidu ležte asi 30 minut. Játrový zábal byste neměli používat, pokud máte žaludeční nebo střevní vředy!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/ - celý článek





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat