Prostreno.cz

Poctivý vývar vás může i omladit

Nevíte, co si dnes uvařit? Vývarem nic nezkazíte! Navíc si jím vylepšíte kvalitu pokožky, metabolické funkce i duševní rozpoložení. Už si chystáte ten největší hrnec?

Polévka je grunt, říkaly už naše babičky! Nic proti těm krémovým, ale poctivý vývar je holt poctivý vývar. A že jednoho postaví na nohy, o tom nemůže být sebemenších pochyb! Na jeho blahodárné účinky lidé přísahali už v dávné minulosti, proto byl obvyklým dárkem pro ženy po porodu. Co jste o něm možná nevěděli, ale měli byste?

Elixír, který svede divy

Tak jistě, vývar je v kuchyni zkrátka nepostradatelný, protože tvoří základ většiny omáček. Neobejde se bez něj ani pravé italské rizoto, což ví každý kulinářský nadšenec. Při jeho přípravě se jako tradičně používá maso spolu s kostmi, které se na mírném ohni „táhne“ několik hodin. Výsledkem je vydatný pokrm, jenž zahřeje chuťové buňky i zdraví, přičemž může podstatně vylepšit také kvalitu pokožky. A to jako vážně! Proč si ho rozhodně vařit častěji?

Bezkonkurenční zdroj bílkovin 

Věřte, nebo ne, z jedné porce této lahodné polévky načerpáte přibližně 10 gramů bílkovin, na které se klade důraz nejen ve světě sportovní výživy. Vývar je i fantastickým zprostředkovatelem kolagenu, jež je nezbytný pro hojení ran, pojivové tkáně, klouby, pružnost pokožky, odolné nehty a silné vlasy. Svým způsobem jde tedy o omlazující a zkrášlující jídlo s parádními výhodami, kterými nikdo nepohrdne.

Zdar pro funkce metabolismu

Uvedený pokrm je něco jako multivitaminový a minerální doplněk. Naleznete v něm mnoho cenných a potřebných látek, a to včetně vápníku, fosforu, hořčíku, vitaminu A, vitaminu K2, železa, zinku, selenu a manganu. Mnohé z těchto živin jsou nesmírně důležité pro optimální funkce metabolismu, od nichž se odvíjejí fungující trávení, harmonické duševní rozpoložení a detoxikační procesy. Vývar obsahuje i glycin, který má vliv na hladinu cholesterolu, přičemž tlumí oxidační stres a podporuje činnost střev. Tak vidíte, není ho nikdy dost!

 Zdroje: www.realsimple.com, www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#/food-details/171542/nutrients, www.mdpi.com/2072-6643/10/7/826?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, www.openheart.bmj.com/content/1/1/e000103?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat