Prostreno.cz

Největší mýty o mléce

V nedávné minulosti se téměř žádné jiné jídlo nedostalo pod palbu kritiků a příznivců tolik jako tento bílý nápoj. Je mléko zdravé nebo spíše způsobuje potíže?

Na internetu najdete mnoho názorů, mýtů a (polo)pravd o mléce. Na některé z těchto mýtů jsme se podívali blíže. 

Mýtus č. 1: Mléko způsobuje nemoci

Od cukrovky po rakovinu, mléko prý může za téměř každou (civilizační) chorobu. Kravské mléko matka příroda zamýšlela, aby telata byla silná a velká. Proto obsahuje růstové faktory, které by mohly být účinné i u lidí.

Žádná velká studie zatím nepřinesla žádný konkrétní důkaz o jejich škodlivosti. Takže: V současné době se vedou spory, do jaké míry kravské mléko člověku škodí či nikoliv a do jaké míry je kravské mléko zdravé či nikoliv.

Mýtus č. 2: Mléko způsobuje plynatost

Někteří lidé mají po konzumaci mléka nebo některých mléčných výrobků těžké zažívací potíže. Pak je to většinou z důvodu intolerance laktózy. V případě intolerance laktózy dochází k poruše trávení laktózy, která může vést k více či méně výrazným příznakům. 

Nadýmání tedy nezpůsobuje mléko jako celek, ale laktóza. Postižení (a jen tito) mohou přejít na bezlaktózové výrobky nebo používat mléčné výrobky, ve kterých již byla laktóza odbourána během procesu zrání. To je případ například sýra.

Mýtus č. 3: Po mléku se hubne

Každý rok se v příslušných časopisech dočtete, že mléčné výrobky jsou ideální jako doprovod k dietě na snížení tělesného tuku. Časopisy, které slibují „postavu v bikinách za dva týdny“, pravidelně uvádějí, že mléko a mléčné výrobky jsou ideální potraviny pro štíhlé tělo.

Bohužel je toto tvrzení velmi zjednodušené – jak už to u zbytku takových dietních návodů bývá. V závislosti na odrůdě nebo typu mléčného výrobku se jedná o skutečné tukové bomby, které bývají při hubnutí spíše kontraproduktivní než podpůrné.

Mýtus č. 4: Mléko posiluje kosti

Mléko, jak už ví téměř každé dítě, obsahuje vápník. A vápník je hlavní složkou našich kostí. Závěr tedy je, že mléko musí být také dobré pro kosti a podporovat silnou tvorbu kostí.

Jedna věc je jistá: samotný vápník z mléka (a dalších zdrojů vápníku) kostem k ničemu není, protože vždy potřebuje „instalačního pomocníka“ vitamín D, bez kterého se vápník v kostní hmotě neuloží. Bez ohledu na spotřebu mléka se bez slunečního záření zvyšuje riziko zlomenin. 

Mýtus č. 5: Mléko vám způsobuje pupínky

Za akné prý může i mléko. Z čistě medicínského hlediska je však akné výsledkem interakce mezi nadměrnou produkcí zrohovatělých buněk v mazových žlázách a bakterií Propionibacterium acnes.

Rohové buňky ani bakterie nepocházejí z kravského mléka. Ale: Všechny živočišné tuky obsahují kyselinu arachidonovou, přenosovou látku, která podporuje záněty v lidském těle. Při jakékoli zánětlivé reakci (nejen akné) má tedy smysl vyhýbat se živočišným tukům. Patří sem i tučné mléčné výrobky, vejce a masné výrobky.

Mýtus č. 6: Mléko zahleňuje

Pokud věříte některým maminkám a babičkám, konzumace mléka by měla způsobovat „zahlenění organismu“. Zejména v případě kašle a jiných nachlazení a astmatu by se měli postižení vyhýbat mléku, protože ucpává dýchací cesty a přispívá ke zhoršení příznaků. Podle některých dobře míněných rad byste také neměli pít mléko s těžko stravitelnými jídly, protože by to způsobilo, že hlen v trávicím traktu zhorší samotné trávení.

Zde však platí vše jasné: Ani jedna studie nedokázala určit, že konzumace mléčných výrobků vede k tvorbě hlenu. Ani v dýchacích cestách, ani v trávicím traktu. Naopak: Horké mléko s medem zmírňuje bolest v krku, protože med působí mírně antibakteriálně a protizánětlivě a podporuje hojení.

Mýtus č. 7: Mléko podporuje růst

„Pij mléko, abys byl velký a silný!“ – kdo z nás to v dětství neslyšel? Ale měly naše maminky pravdu, když nám dávaly mléko v naději na dobrý růst?

Ano, ale to se zatím nepodařilo zjistit. Mohlo by to být způsobeno růstovými faktory v mléce, které také způsobují růst telat. Může za to i určitý proteinový komplex, který stimuluje buněčný růst. Ale možná je to také některými minerály, peptidy nebo aminokyselinami v mléce. Mléčný protein kasein se často používá jako doping například v kulturistice, protože urychluje růst svalů. Nebo kombinace všech složek mléka? To výzkum musí teprve zjistit. Samozřejmě je třeba si také položit otázku, zda je takový růst vůbec žádoucí.

Mýtus č. 8: Mléko snižuje účinek léků

Každý, kdo si dá tu práci dočíst příbalový leták k léku až do konce, se jistě setká s větou: „Nezapíjet mlékem!“. Snižuje mléko účinky léků? Nebo jsou tato varování jen „strašením“?

Na to neexistuje jednoduchá odpověď, protože je to složité. Problémem v zásadě není mléko samotné, ale vápník, který obsahuje. Pokud se účinné látky léku spojí s vápníkem v mléce, účinnou látku tělo už neabsorbuje správně. Tento proces je zvláště paradoxní v případě léků, které mají skutečně pomáhat s osteoporózou. Bohužel právě tato kombinace mléka a léků na osteoporózu je problém: i zde dochází u mléka k reakcím, které výrazně oslabují účinek takového léku. Nebezpečná je zejména kombinace mléka a některých antibiotik, protože pokud antibiotikum nefunguje správně nebo vůbec, může někdy dojít k fatálním komplikacím.

Mýtus č. 9: Mléko bez krutosti

Na krabici od mléka je obvykle vyobrazena šťastná kráva na svěží zelené pastvině. Všem by nám mělo být jasné, že takový chov zvířat samozřejmě nemůže vést k množství mléka a mléčných výrobků, které denně vidíme v chladících pultech.

Kráva dává mléko až poté, co se otelí. Proto jsou dojnice pravidelně inseminovány, aby se mohly znovu a znovu otelit a nadále podávat mléko – je tedy prakticky „trvale březí“. Vysoce výkonná kráva dokáže vyprodukovat až 10 000 litrů ročně. Zánět vemene je bohužel také častý. Aby se krávy v továrním chovu navzájem nezranily, jsou také bolestivě zbaveny rohů.

Ale i "bio krávy" jsou trvale březí a jsou obvykle zbaveny rohů - takže neexistuje žádná záruka druhově vhodného chovu. Bio mléko je udržitelnější a neobsahuje zbytky hormonů nebo pesticidy, ale v žádném případě není dokonalé.

Mýtus č. 10: Rostlinné náhražky jsou lepší než mléko

V poslední době přichází na trh stále více alternativ živočišného mléka, protože stále více spotřebitelů dodržuje veganskou stravu nebo hledá alternativy ke kravskému mléku kvůli intoleranci. Není vždy jasné, zda a kdy jsou alternativy rostlinného mléka skutečně tou lepší a zdravější volbou. Vždy záleží na tom, čeho tím chcete dosáhnout. Rostlinné mléko není automaticky lepší, někdy je to dokonce horší.

Zdroj: www./utopia.de/ratgeber/milch-mythen/, www.healtlhine.com





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat