Prostreno.cz

Letos si určitě vysaďte zdraví prospěšný tymián

Pomalu, ale jistě přichází voňavá sezona plná chutí a barev. Letos nezapomeňte na tymián, který nejen omáčkám a masu dodává výraznou chuť. Tohle jsou důvody, proč se bez něj neobejdete!

Už stříháte metr? Při přímém výsevu se semeno tymiánu vysévá na pozemek koncem března do řádků 40 centimetrů vzdálených. Tymián (Thymus vulgaris) má zelenošedé listy s výraznou vůni, pochází z jižní Evropy a zemí sousedících se Středozemním mořem. A patří k pokladům bylinkové zahrádky. Nevěříte?

Působí jako antioxidant

Tymián působí jako antioxidant (1). Antioxidanty jsou látky, jež přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Neutralizují škodlivé volné radikály, chrání tělo před oxidačním poškozením a posilují imunitu.

Bojuje nejen proti zánětu

Fenolická sloučenina tymol přítomna v tymiánu se považuje za malý zázrak. Po staletí se používá v tradiční medicíně a bylo prokázáno, že má různé farmakologické vlastnosti včetně protizánětlivých, analgetických, antispasmodických, antibakteriálních, antifungálních, antiseptických a protinádorových aktivit (2). I proto se tymián uplatňuje při léčbě bronchitidy, černého kašle a zánětů sliznic dýchacího systému.

Redukuje krevní tlak

Tymián je nabitý fytonutrienty, minerály a vitamíny. Chuť je štiplavá, přesto bohatá na vlhkost, bílkoviny, hrubou vlákninu, vitaminy a minerály, jmenovitě draslík, vápník, železo, mangan, hořčík a selen (3). Kupříkladu draslík bývá důležitou součástí buněk a tělesných tekutin a řídí srdeční frekvenci a krevní tlak. Železo je zase rozhodující při tvorbě červených krvinek.

Má pozitivní vliv na trávení

Nálev z tymiánu se pro své zdraví prospěšné účinky používá po tisíce let jako léčba nachlazení, prostředek proti křečím a zažívacím potížím a medikament při infekcích horních cest dýchacích. Kromě toho se terapeutické účinky tymiánu hodí ke krocení poruch postihujících různé orgánové systémy, jako je kardiovaskulární, nervový a respirační systém (4).

Další možnosti použití tymiánu

Tymián se v tradiční medicíně používá k léčbě kašle, deprese, nočních můr, epilepsie a bolestí hlavy. V lidovém léčitelství se aplikujte na střevní, žaludeční a dýchací infekce. Antioxidační účinky vitaminu A přítomného v tymiánu pak mohou být nezbytné pro udržení zdravých sliznic, kůže a zraku. Ženy, které jsou těhotné nebo kojící, by však měly být při užívání této bylinky opatrné.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6719112/, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2017.00380/full, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7464319/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat