Prostreno.cz

Pokud nemusíte, vyřazení lepku je zbytečné

Bezlepková dieta je stravovací plán, který vylučuje z jídelníčku potraviny obsahující lepek. Lepek je bílkovina, která se nachází v pšenici, ječmeni a žitu. Bezlepková dieta je nezbytná pro zvládání příznaků celiakie a dalších onemocnění spojených s lepkem. V poslední době se ale začínají čím dál tím víc objevovat lidé, kteří vynechávají lepek ze stravy, aniž by k tomu měli nějaký zdravotní důvod. Jaké má vynechávání lepku benefity?

Co je to bezlepková dieta?

Bezlepková dieta je dnes oblíbená i mezi lidmi, u kterých nebylo diagnostikováno onemocnění související s lepkem. Slibované výhody této diety jsou celkové zlepšení zdravotního stavu, snížení hmotnosti a zvýšení energie. Dodržování bezlepkové diety vyžaduje věnovat pečlivou pozornost výběru potravin, složkám obsaženým v potravinách a jejich nutričnímu obsahu. (1)

V podstatě je zakázáno konzumovat pšenici, ječmen, žito a v některých případech i ovesné vločky. Lepek je obsažen i v běžné mouce, tudíž je pro osoby praktikující bezlepkovou dietu, zakázáno i pečivo. (2)

Vysoce zpracované potraviny obsahují lepek

Kromě potravin, jejichž podstatnou složkou je pšenice, ječmen a žito, jsou tyto obiloviny standardně obsaženy i v řadě dalších výrobků. Pšenice nebo pšeničný lepek se totiž přidává jako zahušťovadlo, pojivo, ochucovadlo nebo barvivo ve spoustě oblíbených potravin. Je důležité číst etikety těchto výrobků a zjišťovat, zda obsahují pšenici, stejně jako ječmen a žito. (3)

Přednosti bezlepkové diety

U některých lidí s citlivostí na lepek nemusí být toto onemocnění celoživotní. V některých případech lze dietu dodržovat po určitou dobu, například jeden nebo dva roky, a poté znovu otestovat citlivost na lepek. Pro jiné osoby s citlivostí na lepek může být dieta celoživotní léčbou. (4)

Nicméně někteří lidé dodržují bezlepkovou dietu, protože věří, že to má na ně pozitivní účinky. Jedním z důsledků vysazení lepku ze stravy je úbytek hmotnosti, ten může být ale spojený hlavně s vyřazením jídel obsahujících vysoké množství sacharidů a vysokou energetickou hodnotou. Snadno se pak dostanete do kalorického deficitu a redukujete hmotnost. (5)

Kvůli hubnutí ale není nutné vyřazovat lepek. Může se stát, že zaznamenáte mírné zlepšení sportovních výkonů. Je ale možné, že je to dané konzumací menšího množství zpracovaných potravin a tělo se cítí při cvičení nezatíženě a lépe. Pokud vám nebývá po konzumaci některých potravin dobře, zkuste je vyřadit z jídelníčku a pozorovat, jestli tyto stavy nezmizí. Nejlepší je ale vyhledat pomoc lékaře a poradit se s ním o vhodném stravování. (6)

Možná rizika

Vyřazení potravin obsahujících lepek ze stravy ale může mít i negativní dopady na tělo. Vyřazené potraviny totiž poskytují tělu důležité vitaminy a další živiny. Například celozrnný chléb a další výrobky jsou přirozenými zdroji železa, vápníku a vlákniny. Je tedy potřeba dávat pozor na to, aby tělo mělo dostatek těchto látek i v bezlepkové dietě. (7)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7069540/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7069540/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6304385/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625243/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625243/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625243/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7920475/,





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat