Prostreno.cz

Úspěch jarního detoxu je tkví v hlavě

Myslíte si, že jarní detox spočívá jen v dietách, očistných koktejlech a bylinkách? A že je to dost možná nesmysl, který vyznávají jen lidé, co mají čas se takovými věcmi zabývat? Anebo patříte k těm, kteří si význam jarní očisty dobře uvědomují, a každý rok tuto dobu využívají k celkové očistě a restartu organismu?

Ať už patříte do jedné, či druhé skupiny, celý tento proces má zcela logické a jednoduché vysvětlení, jež nezapře i ten sebezarytější odpůrce jarní očisty. Jaro je symbolem znovuzrození a nového života. Detoxikace je v tomto období tedy naprosto logická, a navíc mimořádně úspěšná. Avšak pozor, jarní očista by neměla být o deprivaci, nýbrž o příležitosti k oživení vaší běžné a zažité rutiny, vašeho myšlení, a v neposlední řadě také zhodnocením toho, co ve vašem životě funguje – a co ne. Může vám pomoci opustit jakékoli zvyky nebo přesvědčení, které vám již neslouží, a vytvořit prostor pro něco nového a svěžího. Zní to dobře, že ano?

Než začnete, musíte si určit délku detoxu. Časová osa detoxikace vám pomůže udržet si motivaci a dosáhnout uspokojení (máme na mysli ten pocit, když zjistíte, že jste to celou dobu úspěšně zvládli!). Dle doporučení se délka detoxu pohybuje v rozmezí od 10 do 28 dnů, přičemž vybírejte délku, která je pro vás reálná.

Další neméně důležitou věcí je uvědomit si, že sice v této souvislosti často mluvíme o detoxikaci našeho těla, avšak stejně důležitá (ba dokonce mnohem důležitější) je také detoxikace mysli od negativních myšlenek a očista našeho životního prostoru od toxických produktů, špíny a nepořádku.

Zajímá vás více? Pak se pojďme společně podívat na to, co vše můžete v rámci jarní očisty pro sebe udělat, nejen na poli fyzické kondice ale i stavu mysli.

Fyzická stránka detoxu

Jezte převážně rostlinnou stravu

Omezte pšenici, bílé pečivo, cukr, alkohol, kávu + průmyslově zpracované potraviny a snižte příjem živočišných produktů (mléčné výrobky, maso). Zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, živočišné zdroje bílkovin nahraďte rostlinnými (ořechy, semena, luštěniny).

Přidejte do svého jídelníčku „zelenou barvu“. Ideální jarní pokrmy obsahuji špenát, kapustu, hrášek, hlávkový salát, brokolici, zelené fazolky apod. Proč? Chlorofyl v zelenině pomáhá čistit játra a podporuje přirozenou očistnou schopnost našeho těla.

Nezapomínejte pít dostatek tekutin!

Hned po probuzení vypijte velkou sklenici vlažné vody. Případně vodu s vymačkanou citronovou šťávou. Během dne pijte bylinkové čaje, které vám pomohou cítit se svěže. Zvykněte si brát láhev s vodou s sebou, ať jdete kamkoli!

Pořádně se zapoťte!

Cvičte každý den 30–60 minut nebo navštivte saunu, abyste se pořádně zpotili a vyplavili toxiny prostřednictvím kůže. Pamatujte přitom na to, že vaše tělo má dost práce již se samotným vyplavováním toxinů, proto jej zbytečně nepřetěžujte a místo intenzivního cvičení se v období detoxu rozhodněte spíše pro mírnější formy pohybu a cvičení, jako je jóga, pilates a svižná chůze.

Mentální stránka detoxu

Dejte si pauzu od přístrojů

Neustálé textové zprávy, e-maily, telefonní hovory, zvonění a upozornění z našich telefonů, tabletů a dalších zařízení značně navyšují hladinu kortizolu (stresového hormonu), který se stará o to, že náš mozek udržuje ve „vysoké pohotovosti“. Nemusíte se ihned nutně odstřihnout od světa, zkuste pro začátek jednoduše vypnout zvuky oznámení a telefon kontrolujte pouze v naplánovanou dobu během dne, abyste snížili rozptylování. A co takhle zkusit přes víkend totální digitální detox?

Vyjděte si ven do přírody!

V zimě jsme uvnitř svých domovů strávili času do sytosti. Na jaře je proto vhodné prolomit naši bublinu a pořádně se vyvětrat! Čas strávený venku v přírodě navyšuje inspiraci, energii, snižuje hladinu stresu, zlepšuje vaši schopnost soustředit se a celkově zklidňuje mysl. S teplejším počasím, modrou oblohou a kvetoucími květinami je pobyt venku jeden z nejlepších způsobů, jak detoxikovat mysl!

Očista osobního prostoru

Zbavte se nepořádku!

Když žijete v přeplněném prostoru, odrazí se to ve vašem živote, který se vám začne jevit rovněž jako zahlcený, bez řádu a smyslu. Ať už je to váš domov, vaše kancelář, váš stůl, váš šatník (nebo vše výše uvedené), zaměřte se začátkem jara na odstranění veškerého nepořádku. Vyhoďte nepotřebné a rozbité věci. Zorganizujte si to, co zůstalo, dejte tomu řád. Nemusíte dělat vše najednou, rozvrhněte si práci postupně a v daný den (nebo víkend) se vždy věnujte jen jedné místnosti v domě. O to důkladnější však buďte.

Snižte používání toxických produktů!

Zaměřte se na to, jaké produkty a kosmetiku používáte pro péči o své tělo, a pro úklid domu. Mnoho běžných produktů péče o pleť, čisticích prostředků a make-upů obsahuje nebezpečné chemikálie, které přispívají k toxické zátěži těla. Důkladně čtěte štítky na produktech a volte přírodní/organické alternativy, abyste snížili zátěž svých jater.

Zdroje: názor autora, www.thehealthychef.com/blogs/wellbein





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat